Delfíni na sebe hvízdají
jménem, zjistili vědci

Delfíni na sebe hvízdají
jménem, zjistili vědci

24. 7. 2013

Ve volné přírodě žijící delfíni skákaví (Tursiops truncatus) používají k identifikaci unikátní hvízdání, na které odpovídají, když na ně někdo z jejich okolí "zahvízdá jménem". V nové studii provedené na skupině 200 delfínů u východního pobřeží Skotska to zjistili vědci. Tento nový poznatek tak delfíny pasoval do pozice jediných savců mimo člověka, kteří používají jména ostatních, aby upoutali jejich pozornost.

„Je to první důkaz, který doopravdy máme o pojmenování a označení ve zvířecím světě,“ řekla hlavní autorka studie Stephanie Kingová z katedry biologie na skotské Univerzitě St. Andrews. „Vyvstávají tu jisté dost zajímavé paralely mezi lidskou a delfíní komunikací, o které lidé předpokládali, že existuje, ale až dosud nebyla experimentálně prokázána,“ uvedla v rozhovoru pro agenturu AFP.

Vědci už dříve zjistili, že si každý delfín vytváří během prvních měsíců života své vlastní typické hvízdání. Pak tráví spoustu času tím, že plave po okolí a své "jméno" oznamuje. Toto typické označovací hvízdání jednotlivých delfínů tvoří zhruba polovinu zvuků vydávaných volně žijícími delfíny.

Vědci se zajímali o to, co se stane, když delfín uslyší někoho jiného hvízdat jeho jméno. Proto nahráli zvuky skupiny delfínů, a pak jim je postupně opět přehrávali. „Zajímavé bylo, že delfíni reagovali jen v případě, že slyšeli své hvízdání,“ sdělila Kingová, jejíž studie vyšla v americkém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. „Pak se velmi rychle ozvali a někdy i opakovaně.“

Vzhledem k tomu, že zhruba polovinu delfíního hvízdání tvoří opakování jejich vlastního jména, dalším velkým úkolem bude zjistit, "o čem mluví ve zbytku hvízdání". „Zatím nevíme, k čemu je užívána zbylá polovina komunikace,“ dodala Kingová. „A to bude další krok ve výzkumu delfíního dorozumívání.“

zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.