Vše, co potřebujete
vědět o grilování

Vše, co potřebujete
vědět o grilování

1. 7. 2013

Grilování se pomalu stává českým národním sportem – kdo negriluje, jakoby nebyl. Pokud se chystáte řady příznivců grilování rozšířit, pečlivě zvažte, jaké grilovací zařízení je pro vás nejvhodnější. Vyplatí se proto poradit s odborníkem. „Nabídka grilů na trhu je v současné době neuvěřitelně široká a každý si určitě najde to své. Nákup grilu ale není ve většině případů rozhodnutí na rok, takže zákazník musí hodně přemýšlet, aby vybral to správné a nemusel se pak dlouho trápit s něčím, co nebude vyhovovat,“ říká Pavel Mařík, manažer internetového obchodu Gril.cz.

Podle čeho tedy vybírat gril?

Kritérií, stejně jako parametrů výrobku je celá řada. Určitě se bude jinak rozhodovat úplný začátečník nebo někdo, kdo plánuje grilovat 2-3krát za sezónu. A jinak ten, kdo už nyní dokáže na grilu vytvořit skutečné lahůdky a gril používá hodně často. Takže otázkou, jak často gril vlastně použiji, by měl každý začít.

Co ještě rozhoduje?

Jestli chce gril na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický. To jsou základní tři skupiny grilů a každý z nás má přece jen trochu jiné preference a každá skupina grilů má své výhody i nevýhody.

Můžete to rozvést?

Je to dost subjektivní – to, co může někomu připadat jako výhoda, může jiného naopak odrazovat. Klasickým příkladem je grilování na dřevěném uhlí. Pro někoho je z hlediska potenciální zdravotní škodlivosti nepřijatelné, další si nedokáže grilování bez vůně kouře vůbec představit. Obecně je ale právě „plnější“ chuť pokrmů připravovaného na dřevěném uhlí považovaná za výhodu grilů na dřevěné uhlí. Mezi dalšími lze uvést i nižší pořizovací náklady. Naopak, těžko se lze představit grilování na dřevěném uhlí na balkoně nebo zahrádce řadového domku, když sousedka právě pověsila vyprané prádlo. Také příprava a roztopení klasických grilů je časově náročnější než u grilů plynových či elektrických. Ovšem jistá obřadnost při přípravě ohně je zase to, co mnohé láká.

Co plynové grily?

Ty se sice vyznačují vyššími prvotními náklady, jejich výhody to však zákazníkům vykompenzují. Grilování na plynovém grilu je provozně nenákladné. Gril je obvykle velmi rychle připraven k použití. Snadno se reguluje teplota, tím se zvyšuje komfort při práci s ním. Díky řadě dalšího příslušenství, které lze následně pořídit, se výrazně rozšiřuje okruh pokrmů, které se na grilu dají připravit. Vždyť grilování už dávno není jen o mase. Odpůrci plynových grilů naopak často argumentují, že chuť připravovaných pokrmů není tak vytříbená jako při grilování na dřevěném uhlí. Není to ale tak úplně pravda. Výsledná chuť grilády je hodně velkým dílem ovlivněna kvalitou vstupních surovin a důkladnou přípravou před samotným grilováním. Dobré marinování masa je naprosto nezbytným předpokladem pro úspěch. I na plynových grilech navíc lze „dohnat“ kouřové aroma například použitím dřevěných lupínků a podobnými triky. I argument o jisté nebezpečnosti plynových spotřebičů je lichý. Značkoví výrobci mají své výrobky certifikovány zkušebními laboratořemi podle evropské legislativy a při dodržení všech bezpečnostních pravidel nehrozí žádné riziko.

A ty elektrické?

Jsou omezené připojením na síť. Zcela zde absentuje plamen, často jde o grily kontaktní. Lze je ale naopak snad použít v domácnostech nebo na balkonech. Široká nabídka existuje ve stolních velikostech grilu.

Co dalšího je nutné brát do úvahy?

Velikost. Zákazník si musí zodpovědět otázku, pro kolik osob bude zpravidla grilovat. Příliš malý gril může hodně potrápit, zbytečně velký naopak navýšit provozní náklady a je náročnější na čištění a údržbu. Vždy je ale potřeba s nějakou rezervou v grilovací ploše počítat. Vždyť grilování patří k oslavám a podobným příležitostem, na kterých se zpravidla sejde víc lidí než je obvyklé.

Jak důležitá může být při rozhodování cena?

Cena je důležitá, ale nesmí být jediným parametrem, podle kterého se zákazník při výběru grilu rozhoduje. Měl by si porovnat několik různých modelů a sám posoudit, který z nich má nejlepší poměr výkon/cena. Dobré je si před nákupem vybraný gril „osahat“. Podívat se na kvalitu zpracování, na použité materiály. Určitě bych vyzkoušel stabilitu sestaveného grilu, podíval bych se, jak moc bude složité vybraný model smontovat a následně pak čistit a udržovat. Rozhodně bych vybíral gril od zavedeného výrobce a kupoval ho u spolehlivého prodejce. Zajímal bych se o šíři nabízeného doplňkového příslušenství a o případný servis. Důležitá je i délka záruční lhůty. Někteří výrobci, například CADAC, poskytují prodlouženou záruku na některé vady až na 5 let.

Doporučujete nějaké příslušenství?

Každému zákazníkovi u nás radíme, aby si při prvním nákupu pořídil gril a pouze to, co je nezbytně nutné – tedy grilovací náčiní, obal na gril, případně připojení na plyn. Všechno ostatní lze dokoupit následně, až ve chvíli, kdy si zákazník práci s grilem vyzkouší a zjistí, co dalšího potřebuje. Zdánlivě neobchodnický přístup se vyplácí. Zákazníci se k nám rádi vrací i opakovaně a díky jejich spokojenosti získáváme další. Osobní doporučení je hodně důležité při nákupu čehokoliv.

Více na www.gril.cz

grilování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.