Chorvatská Rogoznica:
jadranská všehochuť

Chorvatská Rogoznica:
jadranská všehochuť

29. 6. 2013

Chcete se dopoledne koupat s vnoučaty v zátoce, kde dobrý přístup do moře a klidná hladina? A rádi byste se odpoledne houpali ve vlnách a dívali se, jak je moře nekonečné? Jeďte do Rogoznici s plážemi, kde vidíte širé moře, ale i pláničkami v klidných zátokách či městskou pláží, na které si především vyhrají děti. Můžete ležet na jemném štěrku, oblázcích či vybetonovaných molech.

Rogoznica je rozmanitá i v jiných ohledech. Na rovinatých cestičkách kolem pobřeží se můžete krásně projet na kole, ale je to i hezká procházka. Městečko se rozkládá na jednom poloostrově a jednom ostrově, spojeného s pevninou náspem teprve v 19. století. Právě na původním ostrově je nejstarší část města s kostelem sv. Mikuláše. O tři sta metrů dál je kostelík Jana Trogirského z 12. století. Na nejvyšším místě ostrova, dnes poloostrova, jsou vidět zbytky napoleonské pevnosti.

Živé i neživé Dračí oko

Dominantou nové části města je zcela jistě přístav Marina Frapa, údajně nejkrásnější „marina“ na Jadranu, kde se každoročně koná i soutěž Miss Jadran. (Více o Marině Frapa píšeme zde).

Bezprostředně vedle přístavu je přírodní památka Dračí oko, doslova hydromorfologický fenomén. Jedná se o jezírko, vzniklé po poslední době ledové, kdy hladina moře stoupla asi o 100 m a naplnila puklinu vodou. Dnes je toto jezírko se slanou vodou hluboké asi 15 metrů. V nejhlubší části jezera není žádný kyslík, převládá tam sirovodík, a tak tam neexistuje žádný život. V další části jezera je kyslíku dostatek, daří se zde početné fauně - žijí tady ústřice, raci, humři, a to ve velkém množství.

Výhledy na širé moře

Kopec nad jezerem rozhodně stojí za to vylézt. Kamenitá cesta není náročná, do třetiny se dá dokonce dostat na kole. Z nejvyšší části jsou nádherné pohledy nejen na město, ale i na širé moře. Opravdu nádhera. Poloostrov je z velké části zalesněn, borovicový háj nabízí klidné místo pro odpočinek i v horkém létě.

Rogoznica je tedy vhodná pro všechny milovníky koupání, ale i pro ty, kdo mají rádi procházky či malé túry. Dá se zde jezdit na kole, ale také na koloběžkách či kolečkových bruslích. Není tu klasická dlouhá promenáda s desítkami stánků a restaurací, ale máte-li rádi chorvatskou kuchyni, pochutnáte si ve zdejších „konobách“ (hospodách). Městečko je spíše klidnější, bez velkých davů na pláži. Tedy alespoň v červnu. Ale je zde všechno, co potřebujete – obchůdky se základními potravinami, trh s ovocem a zeleninou a také s rybami, které koupíte čerstvé ráno i večer, stánky se zmrzlinou, trampolíny pro děti, stromy na pláži.

Kdybychom nebyli „objevovatelé“ a každý rok nehledali nová nepoznaná místa, určitě bychom se ještě do Rogoznice vrátili.

A na závěr videopozdrav, který najdete zde.

Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.