Zaplatit si vybraného lékaře
bude možné asi od května

Zaplatit si vybraného lékaře
bude možné asi od května

23. 3. 2012

Záleží vám na tom, aby vás nebo vaše blízké operoval renomovaný chirurg? Už brzy to půjde bez protekce i bez úplatků. Kapacity typu Pavla Pafka či Jana Měšťáka si budou moci pacienti legálně objednat. Samozřejmě za příslušný finanční obnos.

„Už od května by si lidé mohli platit za to, že je operuje vybraný lékař,“ potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Do konce dubna chce ministerstvo vydat metodický pokyn, který bude vodítkem pro nemocnice při zavádění této služby. Například za vybraného lékaře pro operaci slepého střeva by pacient dal 5000 korun, na transplantaci srdce 15 000 korun.

Tyto částky (viz tabulka) navrhlo ministerstvo po diskusi s odborníky. Mohou se však ještě mírně změnit a budou se zřejmě lišit v jednotlivých nemocnicích. Záleží také na zájmu pacientů.

S návrhem na placení za výběr lékaře přišly odborné společnosti. Chtěly zrušit praxi, kdy se pacient dostane k vybranému lékaři za úplatek. Největší zájem je údajně o výběr v gynekologii a ortopedii.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger původně plánoval, že za vybraného lékaře si lidé budou moci připlatit už od ledna. Dalším termínem byl duben, kdy začnou platit tři reformní zákony o zdravotnických službách, specifických službách a záchranné službě. Nyní je v plánu květen, protože právníci museli ještě prověřit, zda připlácení na lékaře nenarušuje ústavní práva lidí na zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění.

Například podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála je placení za výběr lékaře protizákonné a diskriminační pro ty pacienty, kteří na to nemají. Naopak prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák se domnívá, že to platné zákony nezakazují. Je tedy možné a legální, když si pacient zaplatí za něco, co nehradí zdravotní pojišťovny.

Podle představ ministerstva se mají vybrané peníze dělit mezi lékaře a zdravotnický personál, který pečoval o pacienta, a nemocnici. Ta by tak získala příspěvek třeba na nákup nových přístrojů nebo zvyšování platů.  

 

Navrhované platby za výběr lékaře (Kč)  

slepé střevo

5000

kýla

5000

šedý zákal

5000

žlučník

8000 – 10 000

operace kolena

10 000

odstranění žaludku

10 000 – 12 000

odstranění tlustého střeva

10 000 – 12 000

výměna kyčle

10 000 – 15 000

transplantace srdce

15 000

lékař zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%