Grilovací sezona začíná,
hasiči nabádají k opatrnosti

Grilovací sezona začíná,
hasiči nabádají k opatrnosti

26. 5. 2013

Blížící se léto láká čím dál víc lidi ke grilování a rozdělávání táboráků, ale mnozí při tom zapomínají na zvýšenou opatrnost. „Právě v létě vyjíždíme k vyššímu počtu požárů v přírodě a jejich příčinou je nejčastěji nedbalost dospělých,“ sdělila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Při rozdělávání ohně v přírodě je důležitý výběr vhodného místa pro ohniště, které má být vzdáleno minimálně 50 metrů od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a hořlavých materiálů. Oheň by lidé neměli zakládat pod větvemi stromů, na jejich kořenech, na suchém listí nebo rašelině, v blízkosti suché trávy, obilí, stohů či seníků. Je také nutné ohniště oddělit od okolí kameny, pískem nebo vyhloubením zeminy a k podpalu by lidé neměli v žádném případě používat vysoce hořlavé látky. Hasiči rovněž doporučují mít po ruce dostatek vody nebo písku k uhašení.

V posledních letech se stalo oblíbené také grilování na balkonech a terasách bytů. Při něm by si podle Zaoralové měli lidé ovšem uvědomit, že mohou "snadno naštvat" sousedy, pokud do jejich bytu bude proudit kouř z grilu. Pro tento účel by si proto lidé měli lidé vybrat vhodný typ grilu a řídit se pokyny výrobce. „Všechna grilovací zařízení lze používat jen za předpokladu, že budou dodrženy podmínky nebo návody výrobce, tedy mimo jiné pokud grilovací zařízení budou výrobcem do těchto prostor bytových domů jednoznačně určená,“ uvedla Zaoralová.

Neméně důležité je podle ní i umístění grilu tak, aby se nepřevrátil a někoho nezranil nebo aby od něj nechytly okolní hořlavé materiály. „Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla a oheň především pozorně hlídat, aby nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření," dodala mluvčí.

grilování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.