Když pojedete kolem samého středu Evropy v Kouřimi

Když pojedete kolem samého středu Evropy v Kouřimi

27. 11. 2015

V srdci Čech, necelých 50 km od Prahy jihovýchodním směrem, leží starobylé královské město Kouřim. Je to spíše městečko s asi dvěma tisíci obyvateli, ale o to má bohatší historii.

Víte například, že zde leží "střed Evropy"? Pověst o jeho vzniku zapsal již Alois Jirásek a vypráví se asi takto: 

Když přišli první Slované v čele s praotcem Čechem na naše území a hledali místo pro založení svých osad, jejich početný  průvod se rozdělil. Jednu část nových osídlenců vedl dále Čech a došli až na Říp. Druhou skupinu vedl jeho bratr Lech, a ta se usadila v rovinaté oblasti středních Čech. Aby bratr Čech věděl, kde se Lechovi lidé usadili, smluvili si tehdy obvyklý způsob telegrafie – kouřový signál. Na obrovském kameni nechal rozdělat Lech veliký oheň, aby kouř ukázal, kde se usídlili. Osadu, kterou zde potom založili, nazvali na paměť Kouřim. Velký kámen se od té doby nazývá Lechův kámen a je zdaleka viditelný.

Další pověst vypráví o velkém pokladu, který je pod kamenem ukrytý a dostane se k němu jen ten, kdo o Velkém pátku při čtení pašií na Velikonoce třikrát kámen obskáče po jedné noze. Zatím není známo, že by se to někomu podařilo, zkuste to vy. Kdo ví?

Když se tam zastavíte, nezapomeňte navštívit místní skanzen lidových staveb. Svážely se sem chalupy, když se budovala přehrada na Nežárce, sloužící jako zdroj pitné vody pro Prahu. Později přibyly i další stavby z východních Čech, jako například kovárna, která byla funkční do 50. let minulého století. Je tu rychta, stodoly s dobovým nářadím i pěkná stylová hospůdka.

Z jara tady nádherně kvetou třešně, kterých je plno i v okolí a není proto divu, že se zde pod širým nebem a klenbami rozkvetlých stromů uzavírají i svatby. Návštěvníci se zde mohou seznámit s dobovými, dnes již zaniklými řemesly, jako je tlučení másla, kovářství.

Provázet vás budou po chalupách průvodci v dobových krojích. Často tu jsou natáčeny pohádky. Slaví se tu Vánoce i Velikonoce.

Skanzen není mrtvé muzeum, stále žije. Přesvědčte se.

 

 

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(3.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%