Brambory obsahují škrob, živiny i vitamíny

Brambory obsahují škrob, živiny i vitamíny

19. 5. 2013

Brambory tvoří základ našeho středoevropského jídelníčku, jsou jednou z nejčastějších příloh, jsou i součástí našich tradičních receptů – stačí vzpomenout bramboráky, bramboračku či bramborové knedlíky.

Vařené ani pečené brambory neobsahují žádný tuk. Na druhou stranu však obsahují sacharidy ve formě škrobu, který je dobrým zdrojem energie a mikroživin hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá tvořit pocit plnosti. Porce 180 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což představuje desetinu doporučené denní dávky – cca 25 g. Brambory vařené ve slupce mají ještě vyšší obsah vlákniny.

Aby toho nebylo málo, tak brambory obsahují také vitamíny – především vitamín C a vitamíny skupiny B. Na vitamín C jsou nejbohatší nové brambory. I přesto, že se při vaření vitamín C do určité míry rozkládá, zůstane ho v uvařených bramborách dost na to, aby bylo jeho množství významné. Brambory žluté, oranžové nebo červené barvy (i batáty) obsahují i další antioxidanty, a to především karoteny i flavonoidy (ty obsahuje například i zelený čaj). Další složkou je kyselina listová, která pomáhá k vývoji a růstu buněk a její příjem je důležitý především v průběhu těhotenství. Z minerálních látek najdeme v bramborách draslík, hořčík i železo.

Celý článek si můžete přečíst na portále www.vimcojim.cz.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.