Hrad vystavuje kostýmy
ze slavné Noci na Karlštejně

Hrad vystavuje kostýmy
ze slavné Noci na Karlštejně

1. 5. 2013

Hrad Karlštejn na Berounsku se vrátil o 40 let zpátky do doby, kdy režisér Zdeněk Podskalský v jeho prostorách natáčel slavný muzikál Noc na Karlštejně s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou v hlavních rolích. Kulaté výročí připomíná do konce září výstava kostýmů a rekvizit použitých ve filmu.

Výstava k filmu natočenému podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického zahrnuje tři desítky originálních kostýmů. „Zhruba sedm nebo osm z nich je nejvzácnějších, protože jsou to kostýmy, které nosily dnes už velké herecké legendy,“ uvedl zástupce kastelána Lukáš Kunst. Nechybějí tak například šaty, které ve filmu oblékali Waldemar Matuška, Karel Höger nebo Daniela Kolářová. „Ale jsou tam i kostýmy dalších významných osobností, které v tom muzikálu vystupují,“ poznamenal Kunst.

Lidé mohou také obdivovat paruku císařovny, která se na každou scénu přečesávala, nebo si prohlédnout dva scénáře ke snímku. „Jeden je úplně původní od Otakara Vávry, což je vlastně scénář, který se potom nerealizoval. A pak samozřejmě scénář pana Podskalského,“ řekl Kunst.

Návštěvníci se mohou i posadit v malém improvizovaném kině a podívat se na celý muzikál s písněmi skladatele Karla Svobody a textaře Jiřího Štaidla v podání Matušky a Heleny Vondráčkové. "A také potěžkat skutečnou kroužkovou zbroj i zbroj filmovou, která je samozřejmě výrazně lehčí, protože je z jiného materiálu,“ dodal Kunst.

Gotický hrad Karlštejn založil v roce 1348 český král a římský císař Karel IV. Mezi českými hrady zaujímal zcela výjimečné postavení. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.