Muzeum v Chotilsku otevřelo
expozici o historii staré Vltavy

Muzeum v Chotilsku otevřelo
expozici o historii staré Vltavy

26. 4. 2013

Muzeum v Chotilsku na Příbramsku právě otevřelo stálou expozici o historii staré Vltavy. Návštěvníkům přibližuje zejména slavnou historii těžby a zpracování povltavské žuly a využití zlata ve středním Povltaví. „Je to řešené tak, že návštěvník vlastně jde kolem staré Vltavy a prožívá celý děj, který se odehrával od prehistorie až do současnosti. Jsou tam stopy po nejstarším osídlení v prehistorii, hlavně je to zaměřené na lokality, o kterých se mnohdy ani tak neví,“ říká autor výstavy, ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Expozice nazvaná Z historie staré Vltavy v okolí Chotilska dokumentuje na ploše zhruba 200 metrů čtverečních historii a přírodní krásy jednoho z nejmalebnějších úseků Vltavy od Županovic po někdejší Svatojánské proudy. Připomíná nejstarší osídlení v pravěku i těžbu a zpracování zlata a také kamene v okolních lomech, díky němuž byla například postavena řada objektů v Praze – silnice, mosty i sochy.

„Národní divadlo by nestálo bez povltavské žuly, to se tam vše dopravilo,“ podotkl Velfl. Na výstavě je ale zastoupena i živá příroda, například ptáci, motýli, ještěrky či květiny.

Expozice se připravovala několik let a vznikla díky iniciativě obce Chotilsko ve spolupráci s Hornickým muzeem Příbram a dalšími partnery a za finanční podpory Evropské unie. Muzeum vydalo i stejnojmennou knihu popisující na více než sto stranách historii Povltaví.

V komplexu, který vznikl rekonstrukcí bývalého statku, sídlí kromě Muzea staré Vltavy také galerie, informační centrum a muzeum balonového létání. Stálá expozice o historii staré Vltavy, která je součástí výstavních prostor Hornického muzea Příbram, je umístěna v podkroví.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.