Punkevní jeskyně nemusí odpočívat, 
otevřeno mají nově každý den

Punkevní jeskyně nemusí odpočívat,
otevřeno mají nově každý den

20. 4. 2013

Hlavní část sezony v Punkevních jeskyních v Moravském krasu začíná a letos je v období od dubna do září nově otevřeno po celý týden, tedy i v pondělí. Důvodem k rozšíření otevírací doby byl trvale vysoký zájem o prohlídky.

Punkevní jeskyně jsou jedním z největších turistických cílů na Moravě, ročně je navštíví přes 200 tisíc lidí. Předpokládá se, že díky přidaným pondělkům se letos přijde podívat na pozoruhodný přírodní unikát o dalších 15 tisíc lidí víc. 

Nepřetržité zpřístupnění podzemí v turistické sezoně umožnil dlouhodobý vědecký výzkum jeho mikroklimatu. Speleologové jej monitorují s přesnými přístroji. Teplota v jeskyních je stabilní a pohybuje se okolo osmi stupňů Celsia. Při příchodu skupiny turistů se v podzemních prostorách o několik desetin oteplí.

Výzkum ukázal, že přítomnost návštěvníků nemá vliv na krápníkovou výzdobu. Jeskyně nepotřebuje jeden den v týdnu na celkovou regeneraci. Plně jí postačuje uzavření na noc,“ vysvětlil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Ve vrcholící sezoně navštíví Punkevní jeskyně denně až 1500 lidí. Už nyní by si proto měly početnější skupiny turistů zamluvit vstupenky předem. Mohlo by se totiž stát, že denní kapacita bude při jejich příjezdu vyprodána.

Otvírací doba v období duben až září je od 8.20 do 16.00 hodin, jen v pondělí se otevírá až v 10.00 hodin. Ne všichni zájemci o prohlídku vědí, že jeskyně jsou otevřeny celoročně. Cena vstupenky i s celou plavbou na lodičce činí 170 Kč, senioři nad 65 let platí o 20 Kč méně.

 

Krátké ohlédnutí
do historie

Punkevní jeskyně prozkoumal a zpřístupnil badatel Karel Absolon. Atraktivní jsou nejen krápníkovou výzdobou, ale i propojením se suchým dnem 138 metrů hluboké propasti Macochy. Lákají i na projížďku po podzemní říčce Punkvě. Letos je tomu 80 let, co nechal Absolon za pomocí specialistů československé armády vytvořit tuto 430 metrů dlouhou plavební trasu.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.