Tenorista Villazón miluje
Prahu, vystoupí zde v květnu

Tenorista Villazón miluje
Prahu, vystoupí zde v květnu

17. 4. 2013

Světoznámý mexický tenorista Rolando Villazón se do Prahy vrací rád díky jejímu kouzlu, přátelskému publiku i českému pivu. „Myslím, že má Praha duši a není to klišé. Opravdu mě vyzývá ke kreativitě a otevřela ve mně nové horizonty, které byly skryty,“ řekl Villazón na setkání s fanoušky s tím, že právě proto zařadil českou metropoli na své evropské jarní turné, které pořádá k dvoustému výročí narození skladatele Giuseppa Verdiho.

Sérii koncertů zahájí Villazón s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) v Hamburku, navštíví například i Paříž, Ženevu, Berlín a Londýn. Do pražského Obecního domu zavítá 8. května. Orchestr bude řídit španělský dirigent ruského původu Guerassim Voronkov.

„Prahu miluji. Miluji lidi, orchestr i hudbu, která se zde dělá. I proto, že toto město je tolik spjaté s Mozartem a Kafkou, a myslím, že má Praha duši a publikum velice dobře komunikuje,“ uvedl jednačtyřicetiletý Villazón, který do české metropole prý přijel několikrát i soukromě.

Dirigent Voronkov řídil Villazónův pražský koncert také loni, tehdy s komorním orchestrem Nuovo Mundo. Villazón zpíval v Praze poprvé v roce 2007, od té doby se vrátil několikrát. I příští rok se na něj mohou čeští fanoušci těšit – 28. března 2014 plánuje vystoupit opět v Obecním domě na koncertu s hudbou Wolfganga Amadea Mozarta.

Villazón je na světových scénách vyhledávaný nejen pro své verdiovské role, zpíval například Alfreda v La traviatě, Vévodu mantovského v Rigolettovi i Dona Carla. Zálibu v těchto rolích zúročil i ve svých posledních nahrávkách Villazón Verdi a Rolando Villazón sings Verdi.

Na květnovém koncertu zazní například árie Corrada z opery Korzár, árie Rudolfa z opery Luisa Miller a nebude chybět ani árie Macduffa z Macbetha. Villazón chce, aby z koncertu byla cítit intenzita a puls. „Myslím, že Verdi byl velice spjat se svou dobou a promlouval k lidem té doby, dodával jim kuráž. Ta hudba nebyla ale poplatná době, on mluví i dnes k nám,“ sdělil.

Villazón se věnuje také charitě. Protože má rád humor, je ambasadorem červených nosů, klaunů, kteří navštěvují děti v nemocnicích. On sám má s nemocí zkušenost, před čtyřmi lety musel na rok přerušit kariéru kvůli operaci.

V příštích letech jej čekají projekty s Mozartem nebo Martinů, operu Julietta aneb Snář s českou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou. V současnosti se nejvíce soustředí na mozartovský repertoár a jeho sedm oper.

tenoristé vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.