Hluboká: zámek, zahrada a nově 
stezka s anglickým parkem

Hluboká: zámek, zahrada a nově
stezka s anglickým parkem

10. 4. 2013

Novou lákavou možnost, jak si zpestřit prohlídku zámku, mají návštěvníci Hluboké nad Vltavou. Na slavnou památku se loni přijelo podívat čtvrt milionu lidí a v letošní sezoně by jich mohlo být ještě víc. Vedle prohlídky zámku a zahrady se jim totiž odteď nabízí příjemná procházka po krajinářském parku o výměře 50 hektarů. Novou naučnou stezku vybudoval Národní památkový ústav, její trasa je dlouhá zhruba 2,5 kilometru a je vhodná i pro seniory, neboť terén není příliš fyzicky náročný.

Celková výměra hlubockého zámeckého parku, který založili Schwarzenbergové, dříve dosahovala s loukami a oborami 200 kilometrů čtverečních. Areál patří k nejvýznamnějším v zemi, je součástí evropsky důležité lokality Natura 2000. Anglický park je cenný především dendrologicky, kromě domácích dřevin tu roste řada exotických stromů, třeba liliovník, katalpa či tsuga a nahovětvec.

„Stezka má celkem deset zastavení, návštěvníkům představí zajímavosti z historie a současnosti parku i krajiny Hlubocka,“ řekl jeden z autorů stezky Marek Ehrlich. Informační panely jsou doplněny obrazovou dokumentací a orientačními mapami.

Návštěvníci na panelech najdou informace o zahradních úpravách Dolní a Horní zahrady v bezprostřední blízkosti zámku, které se proslavily ve filmu Pyšná princezna, i o celkové kompozici parku. Panely je upozorní i na překvapující výhledy na zdejší krajinu. Nechybí ani informace o vodních stavbách, fauně a floře.

Zámecký park byl po náročných terénních úpravách založen na polích v blízkosti zámku. Historické zdroje uvádějí, že v roce 1851 bylo v parku vysázeno 11 597 stromů a 2180 keřů. Park byl rozčleněn cestami a alejemi, na travnatých loukách rostou skupiny stromů i solitérní exempláře. Součástí okolí zámku byly i obory. U Munického rybníka, u kterého tehdy stával lovecký zámeček Ohrada, byla zřízena také velká bažantnice.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.