Foto

Majitelem zboží z bazaru
budete až po třech letech

18. 3. 2013

Nákup v bazaru nebo zastavárně se může proměnit v horor, pokud člověk zakoupí věc, která byla kradená. Původní majitel ji totiž může vymáhat tři roky. Změnu přináší nový občanský zákoník, který začne platit od příštího roku.

Nový kodex přináší větší ochranu vlastnických práv lidí, kteří nabyli majetku "v dobré víře". Ta se nebude muset nijak prokazovat, automaticky se tento stav předpokládá. Jde zejména o nákupy u obchodníků, ale také při obchodech na komoditní burze nebo při obchodování s cennými papíry.

Ale pozor. Pokud si někdo koupí majetek v bazaru nebo zastavárně, kde se s použitými věcmi běžně obchoduje, nestane se automaticky vlastníkem koupeného předmětu. Pokud původní majitel věc ztratil, nebo mu ji někdo ukradl, bude mít tři roky na domáhání věci po novém majiteli. „Zde je tedy dobrá víra nabyvatele prolomena ve prospěch práv skutečného vlastníka,“ vysvětluje ministerstvo spravedlnosti.

Ostražití by měli být lidé také vůči svým přátelům a známým. Tam totiž občanský zákoník zcela mění přístup. Ve chvíli, kdy sousedovi půjčíte například motorovou pilu a on ji následně prodá, stává se kupec vlastníkem a daná věc již bude stále jeho.

V současnosti platí, že se při přeprodejích konečný kupec skutečným vlastníkem nestane, bude pouze "držitelem", a to buď oprávněným, nebo neoprávněným (nepoctivým).

Nový občanský zákoník, který začne platit od roku 2014, má více než tři tisíce paragrafů. Přináší stovky změn proti platné, ač mnohokrát novelizované úpravě z roku 1964. Magazín i60 se jim bude věnovat pozornost.

nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.