Z Hluboček Mariánským údolím na Svatý Kopeček u Olomouce
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Z Hluboček Mariánským údolím na Svatý Kopeček u Olomouce

10. 4. 2024

Líbí se mi, že na "íčku" byla znovu vyhlášená soutěž "Do stovky", která nás motivuje nesedět doma za pecí, ale obout pořádnou obuv, a vyrazit do přírody. I když máme od začátku roku v nohách pěknou řádku kilometrů, určitě tu stovku, do stanoveného termínu, zvládeme.

V sobotu 6. dubna jsme zrána vyrazili rychlíkem z Hulína směr Olomouc. Tam jsme přestoupili na místní lokálku, která nás dopravila do Hluboček, obce ležící v oblasti Nízkého Jeseníku v údolí řeky Bystřice. Po zelené značce jsme se vydali nad Mariánským údolím, přes obec Posluchov, směr Radíkov. Tato oblast hraničí se známým  vojenských územím Libavá. Nad obcí se tyčí statná telekomunikační věž. Pod ní je rekreační středisko s restaurací. Tam jsme se zastavili na občerstvení. Měli výborné polévky a dobře chlazené pivo a jiné nápoje. Počasí se nám vyvedlo, sluníčko se sice občas schovalo za mraky, ale teplota vzduchu byla, na toto roční období, hodně vysoká.

Letošní jaro se vymyká z normálu, teploty jsou nadprůměrné, a příroda je měsíc dopředu. Všechno už se hezky zelená, a hodně rostlin a keřů kvete. I okolo turistické chaty a restaurace se kytky probudily k životu, takže posezení pod širým nebem bylo příjemné. 

Potom už jsme pokračovali lesem další tři kilometry na Svatý Kopeček. Napřed jsme minuli vyhlášenou ZOO, která ale nebyla v plánu. Budeme se tam muset vypravit ještě jednou, a to na celý den. Zato na prohlídku Baziliky Navštívení Panny Marie bylo času dost. 

Po prohlídce této velkolepé stavby, jejíž výstavba proběhla v letech 1669 až 1676, a jejího okolí, jsme sešli alejí do obce Samotíšky, kde jsme se zdarma (cestující nad 65 let mají v Olomouci dopravu gratis) přepravili k hlavnímu nádraží. Potom už jsme se rychlíkem vrátili, unavení ale plní dojmů, zpět domů. 

 

 

cestování Do stovky 2024
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...