Kouření je zlozvyk starších, mladí na něm tak závislí nejsou
Ilustrační foto: Pixabay

Kouření je zlozvyk starších, mladí na něm tak závislí nejsou

28. 2. 2024

Hloupost. Nerozvážnost. Kouřili všichni, tak jsem se přidal. V době mého mládí bylo kouření v módě. Tak nejčastěji lidé vysvětlují, proč se cigarety staly součástí jejich životů. Senioři jsou na nich závislí mnohem více než mladí.

Stačí se podívat na seriály či filmy z padesátých, šedesátých či sedmdesátých let. Téměř každý herec v nich má v ruce cigaretu. Je to věrný obraz minulé doby. Kouřilo se v restauracích, v kancelářích, v továrnách, doma.

„Pamatuji si, že u nás v projekční kanceláři byl normálně na stole popelník a porady probíhaly v hustém dýmu. Já tam byl jediný nekuřák, ale vůbec mě nenapadlo se ohradit, protestovat. Kouření tehdy bylo běžné, spíše se chlapi divili, že nekouřím taky,“ vzpomíná třiaosmdesátiletý Josef. Současný trend, kdy je kouření považováno za špatné, se mu líbí, ale uvědomuje si, že je mezi svými vrstevníky výjimkou. „Když se sejdeme s kamarády z mládí, všichni nadávají, že se už v restauracích nesmí kouřit. Mně se to naopak líbí. Jenže oni jsou naštvaní, že musí od piva odcházet ven s cigaretou, což je, uznávám, potupné. Tak jsme se začali scházet u jednoho z nás v zahradním altánku. Hulí se v něm tak, až to vypadá, že tam hoří. Manželky samozřejmě nadávají, já jsem obdivován, že jediný nekouřím. Ale jsem docela zvědavý, kdo z nás zaklepe bačkorama dřív, jestli ti kuřáci nebo já,“ říká.

V posledních letech proběhlo na téma kouření několik průzkumů a všechny mají víceméně stejný závěr – kouření je nyní největším problémem starší generace, největší množství cigaret v Česku spotřebují denně lidé ve věku šedesát pět a více let. Okolo jedenácti procent příslušníků starší generace uvedlo, že kouří denně více než pětadvacet cigaret.

Naopak mezi mladšími lidmi počet kuřáků klasických cigaret klesá, přibývá těch, kteří kouří elektronické a zařízení na zahřívaný tabák. Z průzkumu agentury Datank vyplývá, že klasické cigarety stále kouří tři čtvrtiny všech kuřáků.

Na tabáku je nyní závislá téměř čtvrtina Čechů a čtvrtina z nich se snaží se závislostí skoncovat.

Většina z nich uvedla, že začali kouřit v mládí, dříve než dosáhli čtyřiadvaceti lety, zpravidla to začali zkoušet mezi patnáctým a osmnáctým rokem.

A pak už nedokázali přestat.

„I ti, kteří skutečně přestanou kouřit, si musí uvědomit, že se jedná o celoživotní závislost, proto je zcela zásadní změnit dosavadní životní styl,“ říká lékař Peter Gartner, který pomáhá lidem zbavit se závislostí v rakouském Centru zdraví v Park Igls pomocí hypno-akupunktury.  Je to jeden z důkazů, že mnozí lidé už podstoupili ledacos, aby se kouření zbavili a hledají stále nové metody.

I lékárníci se shodují, že se lidé často pídí po dalších a dalších pomůckách a radách, jak přestat kouřit a čím dál častější jsou v lékárnách i dotazy: jak odnaučit kouření seniora?

„Pro každého je vhodná jiná metoda a každý, kdo to s odvykáním kouření myslí vážně, by se měl poradit s odborníkem,“ říká Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku v Vinohradské nemocnice. „A jen velmi málo lidí dokáže přestat hned na první pokus, takže není dobré se vzdávat při prvním neúspěchu,“ dodává.

Existuje Národní linka pro odvykání, síť Center pro závislé na tabáku a rovněž každý praktický lékař ví, kam člověka, který chce přestat kouřit, nasměrovat. Možností, kde hledat pomoc je mnoho, potíž je jen v tom, že málokdo pak vydrží se radami, které získá, opravdu řídit.

„Přestávala jsem šestkrát. Kouřit jsem přestala akorát v těhotenství, jak děti odrostly, spadla jsem do toho znovu. U nás v práci bylo naprosto běžné pořád chodit na cigárko. Nedovedu si představit, dát si kávu bez cigarety. Takže do restaurací už nechodím, co se tam nesmí kouřit,“ říká jednasedmdesátiletá Kateřina, která žije sama a kouří i doma.

Stejně jako většina kuřáků vyššího věku zmiňuje, že více než závislost, zápach a škodlivý vliv cigaret na zdraví jí nyní na kouření vadí to, že stojí hodně peněz. „Jistě, umím si to spočítat, takže vím, že za to, co vyfouknu do vzduchu a ještě si tím ničím zdraví, bych měla jednou ročně pěknou dovolenou nebo nové oblečení. Tisíckrát si to říkám a myslíte, že to k něčemu je? Není,“ přiznává.

Podle projektu Česko v datech se Češi drží v desítce zemí světa, kde je spotřeba cigaret nejvyšší a právě senioři k tomuto nelichotivému výsledku přispívají nejvíce. Přestože se cena cigaret stále zvyšuje, na jejich spotřebě se to nijak neodráží. „Zpravidla pomáhá, když si člověk umí vyhodnotit důvody, proč kouří. Pomůže to poznat spouštěče. Zjistěte, co vás většinou přiměje kouřit a snažte se těmto situacím vyhnout. Může to být stres, nuda, místo nějaký rituál nebo setkání s lidmi, kteří kouří,“ řadí lékař Peter Gartner.

Všichni, kdo se zabývají pomocí lidem závislých na cigaretách, se shodují, že každý, kdo s nimi skoncuje zaslouží velký obdiv. A pokud jde o lidi vyššího věku, kteří vyrůstali v době, kdy bylo kouření považováno za normální, ba dokonce za módní, platí to dvojnásobně.

 

 

 

 

kouření zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.