Podzimní venčení bez vnějších parazitů
Ilustrační foto: Pixabay

Podzimní venčení bez vnějších parazitů

23. 9. 2023

I když už prázdniny máme za sebou, počasí nám stále dopřává slunečních paprsků. A tak dlouhé procházky za babího léta si dopřeje každý pořádný pejskař. Ale co když si domů z takové vycházky přinese pejsek v kožichu nezvaného hosta?

„To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou“, je sice slavná filmová hláška, ovšem v realitě neplatí. Bohužel parazita může pes lehce přenést na člověka. A proto je potřeba dbát na prevenci, aby váš chlupáč žádného nechytnul, případně s ním rychle zatočit. Jací parazité můžou vašeho čtyřnohého kamaráda napadnout a jak se jich zbavit, vám poradíme v následujících řádcích.

Blecha

Blechy jsou u psů nejběžnějším vnějším parazitem. Líhnou se tehdy, když se spojí vhodné podmínky v podobě vlhkosti a tepla, a samozřejmě když jsou přítomni jejich hostitelé. Nemusíme se jim vyhnout ani v zimním období, protože vytápěný dům či byt jim poskytuje podmínky pro líhnutí po celý rok. Psi se často nakazí blechami při kontaktu s jinými zvířaty nebo s blechami přijdou do kontaktu ve svém okolí. Blechy mají silné zadní nohy, které jim umožňují skákat z hostitele na hostitele nebo z okolního prostředí na hostitele.

Jak poznat, že má pes blechy?

Psi se obvykle drbou, jelikož jsou pokousaní a místa, kde ke kousnutí došlo, je svědí. V kožichu lze najít blechy i bleší trus v podobě malých černých zrnek.

Jak se zbavit blech?

Použitím antiparazitik, ale i důkladným vyčištěním všech míst, kde se pes doma vyskytuje –, tzn. bouda, pelech, koberce, gauč, postel – vše vyprat a vystříkat. Není na škodu chlupáče vykoupat, ale po vodní lázni doporučujeme kožich pořádně prohlédnout a vyčesat, zda se tam nějaká blecha přece jen nezapomněla.pi

Klíště

Na rozdíl od blechy se s klíštětem setká zcela jistě každý majitel psa nebo kočky. Klíšťata se na zvířeti nerozmnožují, ale pouze zachytí, sají jeho krev, a když jsou dostatečně nasátá, z hostitele odpadnou. Pro zvíře většinou nejsou zvlášť nepříjemná, a tak je můžete identifikovat pouze pohmatem nebo pohledem. Klíšťata jsou nebezpečná tím, že přenášejí především dvě nebezpečné choroby – lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

Jak odstranit klíště?

K lokalizaci i následné likvidaci vždy noste latexové rukavice. Pečlivě se zaměřte na uši, oblast kolem čumáku, oči, nohy a břicho. V závislosti na vývojovém stádiu klíštěte můžete hledat parazita o velikosti sezamového semínka až po něco, co může vypadat jako rozinka, vysvětluje Zuzana Sequensová, produktová specialistka z e-shopu SpokojenyPes.cz. Pokud klíště naleznete, použijte k jeho odstranění pinzetu. Přiložte ji co nejblíže ke kůži, uchopte parazita za hlavu a pomocí pomalého, stabilního a pevného tahu klíště vytáhněte. Snažte se, abyste ho neuchopili až příliš pevně. Riskujete tím, že se nebezpečné patogeny z parazita uvolní do psího organismu. Poté ránu očistěte dezinfekcí, případně mýdlem a vodou.

dalmatian-6815838_1920.jpg

Trudník

Trudník, většinou mezi pejskaři známý jako demodex, se projevuje ztrátou srsti. Obvykle pes začíná ztrácet srst v oblasti kolem očí, ale pokud se včas nezahájí léčba, může se rozšířit po celém těle. Trudník psí napadá především mladé psy zhruba do jednoho roku věku a štěňata. Vždy dochází k přenosu pouze při styku zdravého psa s napadeným, např. z matky na krmené štěně. Prognóza závisí na tom, kterou formu demodikózy pes má. Zatímco lokalizované formy se někdy vyléčí i bez terapie, léčba generalizovaných forem může být velmi náročná. Často je nutné provést mnoho léčebných cyklů.

Svrab

U psů velice časté a snadno přenosné onemocnění. Zapříčiňuje ho parazit jménem zákožka svrabová, která psovi způsobuje silné svědění, následně mu začne vypadávat srst a na kůži se objeví strupy. K léčbě svrabu předepíše lékař speciální mast, která se aplikuje lokálně.

Sviluška

Sviluška neboli sametka podzimní je roztoč vyskytující se nejčastěji na tlapkách mezi prsty, na břiše a v tříslech. Roztoči jsou malí, těžko viditelní, ale díky jejich shlukování je možné vidět oranžová místa, která můžeme psovi mechanicky odstranit a postiženou oblast vydezinfikovat.

Prevence a léčba parazitů

Prevence je u zvířat nezbytná. Nejlepší prevencí by samozřejmě bylo vyhýbat se rizikovým prostředím. Jenže v případě psů, a hlavně koček, to prostě není možné. Jak zamezit běhání psa v trávě nebo kontaktu s jinými psy? Proto je nutné chránit své mazlíčky jinak. Na trhu existuje spousta produktů k prevenci jako například antiparazitní obojky, pipety, tabletky, spreje nebo vakcíny.

Antiparazitní obojky chrání i před blechami (ne však všechny) a jejich účinnost se může pohybovat od několika týdnů až po osm měsíců. Aby byl účinný, je nutné nechávat obojek na chlupáčovi po celou dobu. Existují však výjimky, například přírodní vody mohou být znečištěny, a proto se doporučuje obojek sundat.

Cenově dostupnou a velmi rozšířenou ochranou jsou pipety. Kromě klíšťat slouží k léčbě napadení blechami a všenkami. „Aplikace je jednoduchá. Obsah balení nakapete do srsti mezi lopatky. Pipetu vybírejte podle váhy svého psa, jinak látka nemusí účinkovat,“ radí Zuzana Sequensová, produktová specialistka z e-shopu SpokojenýPes.cz. Praktickou aplikací „kazí“ kratší doba účinku antiparazitní látky. Většinou budete muset aplikaci opakovat po třech až sedmi týdnech. Obdobnou dobu účinnosti mají i spreje. Psy chrání zhruba pět týdnů a kočky čtyři týdny. Aplikují se po celém těle zvířete ve směru proti srsti. Po aplikaci přípravku psa dva dny nekoupejte.

Z pohledu praktičnosti se jako nejlepší prevence jeví tabletky. Účinkují až pět týdnů a proti blechám i mnohem déle. Pokud si připlatíte, můžete dostat i tabletku, která psa chrání po dobu osmi až devíti týdnů. Psy můžete nechat i očkovat. Cenově je vakcína srovnatelná s předchozími možnostmi. Bohužel psa klíštěte nezbaví, ale pouze jej chrání před nemocí. „Antiparazitika nikdy nekombinujte. Obsahují účinnou látku přímo danou pro určitou velikostní či váhovou kategorii. Pokud byste podali dvě (i různá) antiparazitika, znamenalo by to navýšení účinné látky. Hrozí tedy předávkování a s tím spojené nežádoucí účinky a zdravotní problémy,“ varuje před kombinací více ochranných přípravků Zuzana Sequensová. Pozor taky na psí alergiky, ti mají s antiparazitiky občas problém, reagují na to kožními problémy a je tak potřeba hledat přírodní cestu.

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.