Pozvánka na hrad Pernštejn, třeba i s vnoučaty
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Pozvánka na hrad Pernštejn, třeba i s vnoučaty

22. 8. 2023

Tříposchoďový gotický hrad Pernštejn z poloviny 13. století stojí ve východním okraji Českomoravské vrchoviny asi 43 km od Brna. Stavba klasického raně gotického šlechtického sídla pánů z Pernštejna byla do 16. století několikrát vrcholně i pozdně goticky přebudována a především rozšířena, přesto při přeměně na reprezentativní a pohodlné sídlo neztratila svou obranyschopnost. Hrad patří k nejvýznamějším moravským hradům a je v majetku České republiky (Zdroj wikipedie).

Ještě jsem našla na Googlu, že ho můžeme spatřit mimo jiné v těchto filmech, seriálech a pohádkách: Sedmero krkavců, Sůl nad zlato, Jak se budí princezny, Pták Ohnivák, Sen o krásné panně, Čert ví proč nebo v italském pohádkovém seriálu Princezna Fantaghiro. Setkáte se s ním i v Jakubiskově Bathory nebo hororu Upír Nosferatu.

My jsme hrad navštvili v září před dvěma lety a prohlídku jsme museli absolvovat s rouškami, protože se zase začal rozšiřovat covid. Na hradě i nádvoří nebyly v té době, k naší spokojenosti, žádné davy turistů. Nejvíce se nám líbila krásná květinová výzdoba z živých květů v hlavních sálech hradu.

Možná Vás budou moje fotografie inspirovat k návštěvě tohoto historického skvostu naší architektury. Když ne, tak třeba se Vám bude následující virltuální prohídka z domova líbit:

cestování hrady a zámky Letní soutěž 2023
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.