Pozvánka na hrad Pernštejn, třeba i s vnoučaty
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Pozvánka na hrad Pernštejn, třeba i s vnoučaty

22. 8. 2023

Tříposchoďový gotický hrad Pernštejn z poloviny 13. století stojí ve východním okraji Českomoravské vrchoviny asi 43 km od Brna. Stavba klasického raně gotického šlechtického sídla pánů z Pernštejna byla do 16. století několikrát vrcholně i pozdně goticky přebudována a především rozšířena, přesto při přeměně na reprezentativní a pohodlné sídlo neztratila svou obranyschopnost. Hrad patří k nejvýznamějším moravským hradům a je v majetku České republiky (Zdroj wikipedie).

Ještě jsem našla na Googlu, že ho můžeme spatřit mimo jiné v těchto filmech, seriálech a pohádkách: Sedmero krkavců, Sůl nad zlato, Jak se budí princezny, Pták Ohnivák, Sen o krásné panně, Čert ví proč nebo v italském pohádkovém seriálu Princezna Fantaghiro. Setkáte se s ním i v Jakubiskově Bathory nebo hororu Upír Nosferatu.

My jsme hrad navštvili v září před dvěma lety a prohlídku jsme museli absolvovat s rouškami, protože se zase začal rozšiřovat covid. Na hradě i nádvoří nebyly v té době, k naší spokojenosti, žádné davy turistů. Nejvíce se nám líbila krásná květinová výzdoba z živých květů v hlavních sálech hradu.

Možná Vás budou moje fotografie inspirovat k návštěvě tohoto historického skvostu naší architektury. Když ne, tak třeba se Vám bude následující virltuální prohídka z domova líbit:

cestování hrady a zámky Letní soutěž 2023
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc pěkná prohlídka, bílou paní z Pernštejna jste asi nepotkali?
Blanka Lazarová
Marie, jako vždy, moc pěkné. Stojí za to vidět znovu. Dík. :-)
Helena Přibilová
Paní Marie, při Vašich hezkých fotografiích jsem si ráda zavzpomínala na svoji návštěvu Pernštejna, tohoto impozantně i pohádkově vyhlížejícího hradu.
Jitka Hašková
Díky za krásnou fotogalerii hradu. Nikdy jsem tam nebyla, je to krása jak uvnitř tak výhledy.
Marie Seitlová
Hrad je moc pěkný a zajímavý, byla jsem tam. I tvůj článek i fotky se mi líbí, doporučuji k návštěvě.
Alena Vávrová
Hrad je to impozantní od pohledu vně i uvnitř. Dík za sdílení, Maruško, nebyla jsem tam, znám jen z těch pohádek.
Naděžda Špásová
Marie, moc hezká pozvánka. Na Pernštejně jsme byli před lety, když jsme jezdili na Vysočinu na dovolenou. Fotky jsou super, vnoučata mají velké štěstí, že vás mají. Tak ještě spoustu krásných let a výletů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.