Procházky po Side: Objevte krásy města antického původu
FOTO: Nejdet Duzen, Shutterstock

Procházky po Side: Objevte krásy města antického původu

1. 7. 2023

Rádi byste zavítali do destinace, kde si užijete sluníčko, mořský vánek, výborné jídlo i historické památky? Krásné i cenově dostupné je turecké město Side s památkami, které pamatují antiku.

Nenáročné toulky ve stopách historie

Přímořská oblast, která nabízí dechberoucí procházky za antickou historií? To je určitě Turecko Side. Destinace leží přímo u písečných pláží, ale také zahrnuje poloostrov plný památek starých tisíce let, které se příjemně prochází. Některé jsou přístupné i zdarma a leží příhodně blízko u sebe. Jaké pamětihodnosti tu uvidíte?

Kdysi lázně, dnes muzeum

Výpravy do minulosti můžete započít v muzeu, které je zasazeno do budovy starobylých lázní. Jejich historie se datuje až do 2. století našeho letopočtu. Lázeňský dům se skládá z pěti sálů: chladírny, potírny, dvou tepidárií a caldaria. Blahodárné procedury vás tu ale už nečekají. Od roku 1962 se zde věnuje péče artefaktům odkrytých během vykopávek v Side a jeho okolí v letech 1947–1967. Prohlédnete si tu sochy, sarkofágy, mince, sklo, terakotové nálezy i reliéfy z helénistického, římského a byzantského období. V Side se toho našlo tolik, že plno nálezů uvidíte ještě venku. Areál sahá až k mořskému břehu.

Unikátní amfiteátr

Pokud to od muzea místo k moři otočíte na druhou stranu, čeká na vás nejznámější a nejrozsáhlejší dochovaná antická stavba v Side - amfiteátr z 2. století po Kr. Jeho unikátnost tkví v tom, že jako jediný ve východním Středomoří nemá hlediště vyhloubené ve svahu, ale postaveno do výšky. Navíc bylo vůbec největší ve starověké Pamfýlii. Ta rozsáhlost vám na místě vezme dech a nejméně překvapení budete z jeho zachovalosti. Další zajímavostí je, že v raně křesťanském období bylo divadlo využíváno jako posvátné místo a v jeho areálu byly vybudovány kaple. Výhodou této památky je, že na některá místa se dostanete zdarma.

Centrum všeho dění –⁠ Agora

Hned za divadlem leží místo kdysi vůbec nejdůležitější – centrum starověkého města. Agora nejdříve sloužila jako tržiště, postupně se kolem ní postavily významné budovy a stala se stěžejním místem pro všechny občany. Vyhlašovala se tu i rozhodnutí panovníka. Prostranství to bylo skutečně ohromné. Táhne se od amfiteátru až k mořskému zálivu. Ačkoliv jde nyní jen o pozůstatky staveb, některé památky jsou velmi dobře zachovalé a procházka v jejich stínech je poutavá.

Chrámy, které omývá moře

Úplně na konci poloostrova plného památek, na jeho jižním cípu, najdete kouzelné místo s mystickou atmosférou. Kdysi se tu tyčily dva chrámy – Apollónův a Athénin. Ze staveb toho sice mnoho nezbylo, ale i tak se sem vyplatí zajít. Fotky antických sloupů s pozadím moře se v albu budou náramně vyjímat. Vstup se neplatí, a nejen proto sem doporučujeme zajít hned dvakrát. Podruhé za soumraku, kdy jsou ruiny nasvícené a místo získá na romantice.

A rada na závěr?

Do Side nejlépe leťte až v září nebo v první polovině října, kdy je voda v moři příjemně teplá, ale v Turecku už nepanují příliš vysoké teploty. Navíc vás jistě potěší, že turistický ruch pomalu utichá a na místech si užijete větší klid. Výhodné nabídky zájezdů najdete snadno ve vyhledávači dovolených Skrz.cz.

 

 

cestování Turecko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.