Lidé si nejčastěji pořizují
malé psy, obvykle jorkšíra

Lidé si nejčastěji pořizují
malé psy, obvykle jorkšíra

14. 1. 2013

Češi si v posledních letech pořizují malé psy, nejčastěji jorkšírského teriéra. I proto výrazně klesá počet pokousaných, navíc se drtivá většina případů napadení odehraje v rodině, která psa vlastní.

„Pokud jde o vážné pokousání, nebo dokonce neštěstí, jde téměř stoprocentně o pokousaného pána,“ říká předseda Moravskoslezského spolku pro ochranu zvířat Jan Nytra. 

Změnil se tak trend, který byl zřetelný zhruba před deseti lety, kdy se lidé uchylovali často k chovu velkých plemen a jejich psi vážili mnohdy přes 60 kilogramů. „Byli to takoví lidé, a někteří stále jsou, že si postaví dům a k němu chtěli velkého psa. Ale vybírali si podle katalogu, nic o daném plemenu nevěděli, a pak psa těžko zvládali. Někteří majitelé se ho dokonce bojí, tudíž psa nedokázali vychovat,“ připomíná Nytra.

Když jako veterinář po roce 1989 začínal, popsal za rok tři čtyři sešity případy napadení člověka psem. „Teď máme na severní Moravě zhruba deset až 15 případů za rok,“ uvádí. Navíc jde zpravidla o případy, kdy někdo odtrhává dva psy od sebe a nešikovně mezi ně strčí ruku. Nejčastějšími "kousači" jsou podle statistiky jezevčíci a v závěsu následují zlatí kokršpanělé, tedy malá plemena. „Úbytku případů napomohly i městské vyhlášky, které přikazují venčit psa na vodítku a často také s košíkem,“ podotýká Nytra.

Na druhou stranu přibývá pokousaných dětí v rodinách, které psa chovají. „Jde o modelový případ, kdy si mladý pár pořídí psa a teprve poté se mu narodí dítě. Pes přestane být středem pozornosti a začne na dítě přirozeně žárlit, bere ho jako vetřelce. Navíc dítě a pes spolu neumí komunikovat. Pes vysílá signály, které dítě nerozezná, pohybuje se v jeho prostoru a ten to pak vyhodnotí jako agresi,“ vysvětluje Nytra. Proto platí zásada, že dítě nemá být se v psem v místnosti nikdy o samotě.

Snahy zanést do zákona omezení v chovu psů však Nytra odmítá. „Vyjmenovat bojová plemena je nesmysl. Kdo je vyjmenuje?“ ptá se. Upozorňuje na to, že se do Evropy přivážejí psi z jiných kontinentů a navíc existuje čím dál víc kříženců. „Důležité je, aby člověk zvládl výchovu a nesnažil se psa vychovávat jako člověka. Každé plemeno má svůj charakter. Zákonem se podmínky pro lepší výchovu nevytvoří,“ míní s tím, že velkým trendem poslední doby je pořizovat si nikoliv psy, ale kočky.

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%