Pes v bytě? Rozhodně se toho nebojte!
Ilustrační foto: Pixabay

Pes v bytě? Rozhodně se toho nebojte!

15. 3. 2024

Chlupáči přináší do našich životů spoustu radosti a hezkých chvil. Pokud i vy toužíte po společnosti čtyřnohého přítele a žijete v bytě, neváhejte. I v městském bytě je možné dopřát spokojený život pro vás i vašeho čtyřnohého kamaráda, když dodržíte několik základních pravidel. Zde vám přinášíme tipy, jak na to, aby váš společný psí život fungoval na jedničku.

Organizovaný denní režim a dostatek aktivit

 „Často slyším názor, že když už psa do bytu, tak nějaké malé plemeno. Velikost psa ale není zásadní. Výběr vhodného psa do bytu by se měl odvíjet především od konkrétní rasy psa, a hlavně jeho temperamentu,” říká Zuzana Sequensová ze Spokojeného psa. „Je potřeba dopředu počítat s tím, že například aktivní plemena budou potřebovat opravdu dlouhé procházky, které jim zajistí dostatek pohybu. Případně můžete brát pejska na cvičák, který mu poskytne nejen fyzické ale i psychické cvičení. Obecně však platí, že každý pes žijící v bytě vyžaduje opravdu pravidelný venčící režim,” upozorňuje.  Než si pořídíte psa do bytu, měli byste si proto být jistí, že mu budete schopní dopřát dostatek pohybu a pravidelné venčení.

Důsledná výchova je základ

Důsledná výchova je nezbytnost, která platí pro majitele všech psů bez ohledu na to, zda pes žije na zahradě nebo v bytě. Je  dobré mít na paměti, že správný trénink vám soužití v bytě se svým čtyřnohým parťákem opravdu usnadní!

„Určitě je dobré si předem stanovit hranice, co všechno chcete psovi dovolit, jestli ho například pustíte do postele nebo na gauč. Pokud mu to budete dovolovat jako malému, v dospělosti se tento zvyk jen nerad odnaučí,” radí odbornice na chov psů z e-shopu spokojenypes.cz.

Je důležité naučit chlupáče na to, že bude bývat doma sám. Na samotu doporučujeme zvykat postupně, štěně ze začátku nenechávejte samotné příliš dlouho. Dobře vycvičený pejsek zvyklý na samotu a bude  základem  pro dobré vztahy se sousedy.Celodenní štěkání nebo radostné skákání na každého, koho potkáte po cestě z procházky na chodbě, není příliš žádoucí.

Prostor musí být jasně vyhrazen

Psík potřebuje svůj vlastní prostor, kde se bude cítit bezpečně. Je důležité mít pro něj připravený pelíšek na klidném místě s dobrým výhledem na dění v domácnosti. Před příchodem psa do bytu je také dobré zabezpečit domácnost proti možnému poškození a zranění. Užitečné mohou být také bezpečnostní branky, které psu zabrání ve vstupu do některých místností.

Pes by měl mít své místo. I když spí s vámi v posteli nebo smí na gauč, pořád by měl mít nějaké místo, které je jen jeho. Zejména  pokud je v domácnosti i dítě, pak je hodně důležité, aby se pes naučil, že může odejít  do svého. Dítě by se mělo naučit, že tam za chlupáčem chodit nesmí a je to místo, kde má pejsek svůj klid.

Aby čas lépe ubíhal

Pobyt venku představuje pro psy fyzickou, ale i psychickou stimulaci. To byste mu měli zajistit i doma, aby se pejsek zabavil i ve chvílích, kdy s ním nebudete trávit čas.

Nezapomeňte svému čtyřnohému kamarádovi pořídit také dostatek hraček, které ho zabaví a nebude si hledat zábavu jinde v bytě. Ideální jsou různá kousátka, ale také interaktivní hračky, díky kterým si procvičí mysl a odměnou mu budou například různé pamlsky.

Domov jako ze žurnálu

Když máme psa v bytě, musí se častěji uklízet, protože pejsek pouští  chlupy. Takže je na místě mít nějaké pomocníky, jako třeba robotický vysavač a pak různé pomůcky na čištění gauče, psího pelíšku a odchlupovací válečky na oblečení. Také je potřeba se více starat o vyčesávání, protože venku to nevadí, když pes líná, ale doma je to nežádoucí.

Rada na závěr

Pes žijící v bytě často má silnější vztah se svým majitelem, díky více společně strávenému času. Tento vztah lze dále posilovat pravidelnou hrou a učením triků, což oběma stranám přináší radost. Takže neváhejte a pusťte čtyřnohého kamaráda do svého života!

 

Produktové tipy:

Menforsan enzymatický odstraňovač moči, pachu a skvrn

MenForSan enzymatický odstraňovač moči, pachů a skvrn je velmi účinný neutralizér zápachu zůstávajícího po psech a kočkách v rozprašovači. Ihned odstraní veškeré zapáchající skvrny od tekutin domácích mazlíčků. Více informací na spokojenypes.cz.

 136783.jpg

 

Trixie čistič koberců a čalounění

Trixie čistič koberců a čalounění je výborná pomůcka pro odstranění chlupů a nepříjemných skvrn z textilií. Díky kartáčovému nástavci je usnadněno čištění všech povrhů jako jsou koberce, čalounění, pelíšky a oblečky pro domácí zvířata. Více informací na spokojenypes.cz.

 7-25762.jpg

 

Furminator Personal Hair Sweeper

Furminator Personal Hair Sweeper sběrač chlupů pomáhá odstraňovat zvířecí chlupy z oblečení, nábytku a tkanin. Ideální pomocník, když máte pejska v bytě. Více informací na spokojenypes.cz.

101521_101522.jpg

 

 

 

 

 

 

domácí mazlíčci pes
Hodnocení:
(2 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.