Vinobraní na Máchalce
Všechny fotografie Věra Ježková

Vinobraní na Máchalce

19. 9. 2022

Na této vinici ve Vysočanech jsem byla poprvé. A nelitovala jsem. Není sice tak majestátní a rozsáhlá jako například Grébovka nebo vinice Svaté Kláry, ale působí velmi přívětivě a útulně. Jako by byla určena především pro obyvatele z nedalekého okolí, aby se na ní mohli scházet. Však je taky příchozímu z jiné čtvrti dobře utajena. Z hlavní silnice není téměř vidět, do očí bijí pouze velké plakáty lákající na thajské masáže.

Vinice Máchalka je jednou ze šestnácti vinic na území Prahy. Byla založena téměř před 900 lety pod kostelem Svatého Václava na Proseku. Od té doby mnohokrát zažila období rozkvětu i úpadku, péče i drancování. V letech 1996–2000 spolek dobrovolníků, Vinařské družstvo sv. Václav, za podpory městské části Praha 9 Máchalku znovu obnovil a vlastními silami ji spravuje. Konají se zde koncerty či různá vystoupení, majitelé nabízejí také možnost pořádání pikniků, oslav a svateb.

S dvojkou bílého burčáku jsem poseděla v příjemném prostředí, prošla jsem se po části vinice, chvíli sledovala kulturní program. Bylo hezky, jen se honily mraky, občas se ukázalo slunce. Odpoledne na XXIII. vysočanském vinobraní jsem si krásně užila a ráda se na Máchalku někdy vrátím.

Chodíte na vinobraní? Máte rádi burčák?

Zdroj: https://www.machalka.cz

 

kultura vinobraní zábava
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.