Peníze s chladnou hlavou: Vysoké zhodnocení financí bez vysokého rizika neexistuje
Ilustrační foto: Ingimage

Peníze s chladnou hlavou: Vysoké zhodnocení financí bez vysokého rizika neexistuje

28. 4. 2022

Peníze v bankách, stavebních spořitelnách a kampeličkách jsou ze zákona pojištěny. Nestane se tak, že o vklady v případě krachu banky přijdete.

Na každém kroku dnes narazíte na finanční poradce, kteří slibují zázračné zhodnocení peněz, které porazí i desetiprocentní inflaci. Jenže je potřeba mít na paměti, že se takovéto investice neobejdou bez velkých rizik – ať už jde o investice do akcí, nákup kryptoměn nebo různé podílové fondy. Jsou proto vhodné spíš pro takové střadatele, kteří mají velký finanční polštář a pokud o peníze v rizikových investicích vlivem jejich negativního zhodnocení přijdou, nebude je to moc bolet.

Pro běžné střadatele je vhodnější spoléhat se na produkty, které jsou bezpečnější. Slibují sice menší zhodnocení, ale je tu jistota, že o peníze lidé nepřijdou. To se týká například stavebního spoření, termínovaných vkladů anebo obyčejných spořících účtů v bankách.

 

U takovýchto produktů mají střadatelé navíc jistotu, že o ně nepřijdou ani pokud finanční instituce zkrachuje. „Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou totiž ze zákona automaticky pojištěny až do výše ekvivalentu 100 000 euro, tedy asi 2,5 milionu korun,“ informuje ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová. V případě krachu instituce tak lidé své vklady získají zpět do sedmi pracovních dnů.

Přesvědčit se o tom mohli i klienti Sberbank. Už za sedm pracovních dnů od chvíle, kdy ČNB oznámila, že banka není schopna dostát svým závazkům, se lidé díky Garančnímu systému dostali zpět ke svým penězům.

 

 

 

investice peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.