Jaké jsou nejlepší investice pro důchodce?
Ilustrační foto: Unsplash

Jaké jsou nejlepší investice pro důchodce?

18. 4. 2024

Jaké investice jsou vhodné pro důchod? Co by měli důchodci zvážit při investování? Stanovte si cíle úspor a investujte rozumně.

Než důchodci investují stávající kapitál do investic, měli byste vzít v úvahu několik bodů. S novou fází života se mění příjmy a životní náklady. Vyplatí se tedy porovnávat výdaje s příjmy. Pokud důchod nepokryje životní náklady, musí být rozdíl dorovnán kapitálem z majetku. Možná máte závazky, jako jsou nesplacené půjčky, které je třeba odečíst z běžné penze kromě životních nákladů. Takové položky by měly být co nejdříve splaceny. 

I v důchodu se mohou nečekané výdaje rychle stát zátěží. Rozbije se televize, porouchá se auto nebo rostoucí ceny energií vyžadují doplatek. Pak musí být peníze rychle k dispozici. Za tímto účelem by měla být vybudována nouzová rezerva.

Jakmile jsou spočítány výdaje a příjmy, vyřešeny závazky a vytvořeny nouzové rezervy, měly by být definovány cíle úspor. Má být investice použita na financování nákupu nebo dovolené? Nebo by měl systém doplňovat měsíční rozpočet pravidelnými platbami? Znalost vašich cílů spoření vám umožňuje vybrat si nejlepší investice pro důchodce z hlediska výše investice, termínu, ochoty riskovat a návratnosti.

Jaké investice jsou vhodné pro důchodce?

Bezpečné investice pro důchodce by v zásadě měly mít nízké riziko a měly by být krátkodobé. V případě potřeby musí být peníze opět rychle k dispozici a neměly by být vázány na několik let. K ochraně před inflací by dobré investice pro důchodce měly také vytvářet bezpečný výnos.

Jsou akcie správnou investicí pro důchodce?

Při výběru akcií nebo akciových fondů je třeba věnovat zvláštní pozornost možnému kolísání hodnoty akciové kvóty. Aby to byla dobrá investice pro důchodce, je důležité, aby příslušné akcie nebo akciové fondy vykazovaly v průběhu roku jen malé výkyvy. Snižuje se tím šance na vysoké výnosy, ale zároveň se také snižuje rizikovost investice. Měli byste se také vyhnout investování velké části svých aktiv do jedné akcie. To zvyšuje šance na vysoké ztráty v případě špatného ekonomického rozvoje. Například akciové fondy jsou proto pro důchodce bezpečnou investicí. Vzhledem k tomu, že kapitál v těchto fondech je rozdělen mezi různé akcie, existuje širší rozložení rizika. Pomoci vám může například Plus500 v Česku etablovaná společnost která nabízí množství aktiv, do kterých je možné investovat.

Snímek obrazovky 2024-04-18 v 16.50.37.png

Fondy nebo ETF s výplatním plánem?

Pokud chcete zvýšit svůj měsíční příjem investováním do důchodu, doporučujeme investovat do fondů, jako jsou indexové fondy nebo ETF jako MSCI World s dividendami či výplatním plánem. Na začátku je investována větší částka, která pak generuje příjem v průběhu investičního období prostřednictvím pozitivního vývoje v příslušných sektorech ekonomiky.

Jak dlouho ETF nebo fondy umožňují měsíční výplatu, závisí na výši investice, výplatním plánu a ekonomickém vývoji a tím i návratnosti investice. Kromě indexových fondů můžete investovat také například do nemovitostních fondů, akciových fondů nebo dluhopisových fondů.

Investice do nemovitostí jako bezpečná investice pro důchodce

Další dobrou investicí pro důchodce jsou nemovitosti. Je třeba rozlišovat mezi nemovitostmi k samostatnému bydlení, pronajatou nemovitostí a investicemi do nemovitostí.

Vlastnictví vlastní nemovitosti ušetří peníze ve formě nákladů na pronájem a může také poskytnout pronajímatelnou podlahovou plochu. Pronajatá nemovitost nabízí výnosy ve formě příjmu z pronájmu a může zvýšit hodnotu, pokud se na trhu s nemovitostmi daří dobře. Nemovitosti jsou navíc díky své reálné hodnotě investicí odolnější vůči krizi .

Alternativou mohou být například digitální investice do nemovitostí - nemovitostních fondů. Riziko pro investory snižuje transparentní informovanost o projektech, možnost široké diverzifikace a profesionální výběrové procesy. Rozložením investic do různých projektů lze portfolio diverzifikovat a dále snížit chuť k riziku. 

 

 

 

investice peníze
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...