Jsou investice pro každého?
Ilustrační foto: Pixabay

Jsou investice pro každého?

27. 4. 2022

Investice jsou pro mnohé klíčem k finanční nezávislosti. Pro jiné ale zůstávají zbytečnou starostí navíc, nebo dokonce velkým strašákem. Přečtěte si, co vám investice mohou přinést a proč se vyplatí o nich uvažovat v každém věku.

Finanční gramotnost a konkrétně nekonečný boj s inflací jsou ve společnosti stále diskutovanějšími tématy. Úroky na spořicích účtech se se současným rychlým růstem cenové hladiny nemohou měřit. Stále více lidí proto otvírá dveře jiným druhům investic, jako jsou například akcie, komodity nebo investiční fondy.

Proč lidé investují?

Hlavní motivací investorů je nejen zisk, ale i snaha uchránit své finanční prostředky před znehodnocením. Momentálně hodnota peněz následkem vysoké inflace klesá a to se dotýká všech občanů ČR nehledě na jejich věk. Proto by nad investicemi měli uvažovat nejen mladí lidé, kteří touží po vysokých ziscích, ale i senioři.

Jak investovat v důchodu?

Čím více se lidé blíží k seniorskému věku, tím více v životě hledají jistoty a neradi se pouštějí do neznámých vod. Pro důchodce je proto vhodné volit spíše konzervativnější typy investic a více než na vysoké zisky se zaměřit na snížení rizika. Vždy je ale důležité si spočítat, zda vám investice alespoň zčásti pokryje výše zmíněnou inflaci.

Jak investovat s minimálním rizikem?

Možností, jak snížit riziko investice, je několik. Můžete sáhnout po pojištěných investicích nebo přímo nízkorizikových investicích, které ale zpravidla nabízejí nižší zhodnocení.

Základem pro investování s nízkým rizikem je diverzifikace portfolia. Své finance rozložíte do několika různých druhů investic, čímž snížíte riziko ztráty všech svých úspor najednou. Pokud totiž hodnota některé z investic poklesne, ztrátu vám vykompenzuje druhá. Ideálním řešením pro takový druh investování je investiční fond.

 

investice peníze
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.