Jak vyčistit sprchu a sprchovou baterii?
FOTO: Shutterstock

Jak vyčistit sprchu a sprchovou baterii?

21. 4. 2022

Také vás trápí neustále znečištěný skleněný sprchový kout? Nevzhledné zaschlé kapky vody nepůsobí dobře ani na skle, ani na samotné sprchové baterii. Podívejte se, jak jednoduše vyčistit kompletní sprchový kout.

Nový sprchový kout vždy září novotou, ale postupem času se jeho lesklé části zmatní nevzhledným vodním kamenem. Trápí vás podobný případ? Podívejte se, jak vyčistit sprchový kout a jeho části efektivně. 

Jak vyčistit sprchový kout bez chemie?

Pokud neholdujete chemickým prostředkům, dejte šanci ingrediencím z vašeho špajzu. V odstranění vodního kamene ze skla sprchového koutu vám pomůže například domácí jemná pasta vytvořená z jedlé sody a vody. Smíchejte půl šálku jedlé sody s vodou – vodu přilévejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá pasta. Tuto pastu naneste na jemný hadřík, sklo s ním vyleštěte a následně důkladně opláchněte.

Jedlou sodu můžete použít také v kombinaci s citronem. Ten jednoduše rozkrojte na polovinu, položte ho do jedlé sody a následně jím potřete celou skleněnou plochu. Poté jen opláchněte teplou vodou a vyleštěte jemným hadříkem.

Užitečným pomocníkem může být také směs vytvořená z coly a alkoholu. Colu s domácí pálenkou nalijte v poměru 1:1 do rozprašovače a naneste na sklo sprchového koutu. Nechte působit několik minut a následně důkladně opláchněte a osušte.

shutterstock_53270047.jpg
                                                                                                                    FOTO: Shutterstock

 

Sprchová baterie jako nová

Určitě to znáte. Celkový vzhled perfektně vyčištěného sprchového koutu kazí fleky na baterii, kterých jste se nedokázali zbavit. Přitom to není nic složitého. Na jemný hadřík naneste ocet a baterii s ním vyleštěte. Pokud vám vadí jeho charakteristický zápach, můžete na textilii přidat pár kapek éterického oleje. Tak jako tak se však zápach do 20 minut ztratí.

Možná jste slyšeli o čištění starým zubním kartáčkem. Této variantě se však vyhněte širokým obloukem, povrch by se mohl poničit. Ačkoli by byly vzniklé rýhy lidskému oku neviditelné, jednalo by se o nový prostor pro usazeniny a baterie by už nikdy nebyla lesklá tak jako dřív.

Nezapomeňte na kovové rámy

Je jasné, že nejvýraznější částí sprchového koutu jsou skleněné dveře či zástěna. Těm už jsme se ale věnovali dostatečně. Máte-li kout s kovovými součástmi, určitě chcete, aby se leskly také ony. Jak to udělat, aby odsud zmizela veškerá špína? Jednoduše. Nalijte do rozprašovače ocet a postříkejte všechna postižená místa. Můžete jej nalít i do znečištěných kovových drážek. Nechte působit přes noc, ráno opláchněte a na závěr vyleštěte.

Zapomeňte na náročný úklid, vše vyřeší speciální úprava skla

Pokud pořízení sprchového koutu teprve plánujete, máme pro vás skvělé řešení právě z hlediska údržby. Zvolte specifické sklo se speciálním povlakem, na kterém bude voda ulpívat jen minimálně. Povlak na vnitřní straně skla totiž tvoří kovové oxidy, které vodu bezvadně odpuzují. V porovnání s běžným sklem z něho voda stéká mnohem rychleji a sklo se výrazně méně zapařuje. A ve výsledku i to minimum kapiček, které stihne zaschnout, vyčistíte s daleko menším úsilím. Při pravidelném čištění sklo nikdy nezbělá a zůstane v takovém stavu, v jakém jste si jej pořídili.

Ochranný film nahradí speciální úpravu

V případě, že sprchový kout máte doma už nějaký ten pátek, jeho výměnu neplánujete, a přesto toužíte po speciální povrchové úpravě skleněné výplně, nezoufejte. Na trhu dnes bez problému najdete speciální postřiky či nátěry, které na skle vytvoří ochranný film, po němž kapky stečou dolů a nestihnou se usadit. Skleněnou plochu nejprve pečlivě vyčistěte a následně na ni naneste zakoupený prostředek podle návodu. Myslete však na to, že tuto vrstvu budete muset obnovit alespoň dvakrát za rok.

Čiré, nebo matné?

Patříte mezi ty, kteří si budou sprchový kout teprve pořizovat? Už při nákupu myslete na to, který druh sprchových zástěn a dveří vám bude vyhovovat nejvíce! Čiré sklo působí velice elegantně, čistě a opticky zvětší vaši koupelnu. Jeho údržba je však náročnější – jsou na něm vidět opravdu všechny nedokonalosti. Pokud se tedy o sprchovou zástěnu nechcete pravidelně starat, vyberte si plastovou variantu nebo sklo s texturou. V současné době mnoho výrobců nabízí sprchové kouty s různými vzory nebo pískováním. Velmi oblíbené a praktické je i matné sklo, které navíc poskytne větší pocit intimity při sprchování.

 

bydlení domácnost úklid
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.