Co dělat, aby byl každý den zábavný a zároveň produktivní?
Ilustrační foto: Zalando

Co dělat, aby byl každý den zábavný a zároveň produktivní?

28. 1. 2022

Náladu a produktivitu lze ovlivnit pravidelným plněním cílů. Rozhodně to nemusí být nijak velké plány, naopak se držte těch menších, aby toho na vás nebylo moc. V článku se dozvíte několik kroků, které byste měli dělat každý den.

Upravte se

Tím, rozhodně nemyslíme, že se každý den máte líčit a oblékat jako na bál. Stačí si učesat vlasy, vyčistit zuby, vzít si pěkné pohodlné oblečení a působit připraveně. Většině lidem chybí zajetý denní řád, který měli, když chodili do práce. Tento zvyk se jenom těžko odbourává.

Proto není vůbec na škodu předstírat, že ten den máte něco v plánu a chcete vypadat dobře. Člověk, který pěkně vypadá se i lépe cítí a má více motivace. Proč byste nemohla řešit vzhled, i když zrovna nikam nejdete?

Mladí lidé při práci na home office na vzhled zapomínali a trávili celé dny v pyžamech a s rozcuchanými vlasy. Myslíte, že se tím jejich pracovní výkon zvedl? Rozhodně ne. Navíc se v takovém stavu člověku ani nechce ven a nejradši by nic nedělal.

Nakonec se všichni shodli, že musí předstírat jako by do práce opravdu šli. A tak je to i se starší generací. Proto se každý den upravte a uvidíte, jak vám to zvedne náladu.

čtečka knih.jpg

Čtěte knihy, ne komentáře

Čtení knih je naprosto úžasné. Rozšiřuje slovní zásobu, prohlubuje fantazii a uklidňuje mysl. Je vlastně jedno, jestli je to náročná detektivka nebo úsměvná komedie. Lidé by se čtení měli věnovat alespoň 20 minut denně. Skvěle se tím začíná i končí den.

Pokud nemáte místo na knihovnu nebo si chcete číst večer, ale lampička vám svítí do očí, podívejte se po čtečce knih. Novodobé čtečky nabízí technologii e-ink, což věrně kopíruje text na opravdovém papíru. Nebolí z něj oči a neodvádí pozornost. Čtení z obyčejného tabletu není pro oči příjemné.

Na trhu najdete různé značky, nejčastěji Kindle a PocketBook. Oba nabízejí podsvícenou, voděodolnou nebo dotykovou obrazovku. Záleží pouze na vašich preferencích.

Výhodou čtečky je také to, že je lehká a vejdou se vám do ní stovky knih. Navíc se otevře v místě, kde jste skončili a taky lze věty podtrhávat a označovat. A její obrovská výhoda je ta, že můžete zvětšovat písmo.

Čemu je dobré se vyhýbat, jsou veřejné diskuse a komentáře. Hlavně o politických a zdravotních tématech. Věřte, že vás ničím neobohatí, a naopak spíše naštvou. Snažte se je konzumovat co nejméně. Radši sáhněte po knize.

sport senior.jpg

Běžte na procházku nebo se protáhněte

Pravidelný pohyb jsme v našem seznamu nemohli vynechat. Bez toho to totiž nejde. Jakmile se člověk přestane pohybovat, ochabnou mu svaly a celé tělo začne bolet. Hlavně záda. Snažte se denně chodit nebo lehce cvičit.

Na Youtube najdete různá zdravotní i jiná cvičení, ani za to nemusíte platit. Možná se vám bude líbit pomalá jóga nebo pilates. Pokud se vám líbí společnost ostatních, zajděte na lekce. Možná tam najdete novou kamarádku, se kterou budete pravidelně na lekce chodit.

Chybu neuděláte s nakoupením lehkých činek, protahovacích gum, balonu nebo balanční podložky.

Udržení (budování) svalové hmoty je skvělý lék proti bolestem.

Naučte se něco nového

Nezahálejte a každý den se zkuste něco nového naučit. Je úplně jedno co. Může to být aktivita, vědomost nebo technika.

Mozek se učí hrozně rád a dělá mu dobře, když se každý den trochu namáhá. Proto si vyhraďte denně pár minut na jeho potrápení.

Co se třeba naučit základní slovíčka ve španělštině, plést, funkce v excel tabulkách, hrát na flétnu, opravit díru ve zdi, zašít ponožky nebo se podívat na důležitá historické události a zjistit si o nich víc? Nebo prozkoumáte fyzikální zákony?

Skvělou volbou jsou testy pro rozvoj myšlení, paměti a koncentrace. Najdete je skoro v každém knihkupectví.

senior telefon.jpg

Zavolejte kamarádům

Stýská se vám po dávném příteli? Postupně obvolejte své známé a zjistěte, jak se mají. Mnoho lidí se cítí osaměle, takže jim určitě uděláte radost. A když už u toho budete, klidně je pozvěte k sobě na kávu.

Nebo společně zajděte na procházku, do kina nebo kavárny. Udržte si aktivní sociální život a určitě se vám udělá mnohem lépe.

aktivní senioři
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...