Tip na výlet - Skleněná zahrada (venkovní část)
FOTO: Alena Tollarová

Tip na výlet - Skleněná zahrada (venkovní část)

16. 7. 2021

Co to je, když se řekne skleněná zahrada? Víte - nevíte? Pokud nevíte, vaše fantazie může začít pracovat na plné obrátky. A já se nyní pokusím vaši představivost posadit na koleje, dovést do cíle a tam ji zkonfrontovat se skutečností.

Skleněná zahrada totiž opravdu existuje. Musíte se do ní vypravit do kraje sklářů na novoborsku, konkrétně do vesnice Kunratice u Cvikova. Ačkoliv zrovna v této vsi nikdy historicky sklárna nebyla, v současné době tu najdete kouzelně pohádkový skleněný svět.

Umělecký sklář Jiří Pačinek, známý i z jeho působení ve sklárně Ajeto v nedaleké Lindavě, tu hned vedle kostela na základech bývalé traktorové stanice a konírny, zbudoval sklárnu. Prostor kolem ní využil beze zbytku ve prospěch bezbřehé fantazie.

V kostele Povýšení svatého Kříže vznikla po dohodě a za spolupráce obce a cvikovské farnosti galerie a ten se tak stal opravdovým Křišťálovým chrámem.

Vraťme se však do sklárny. Pokud přijedete v pracovní době, budete mít příležitost pozorovat skláře při práci. Přitom se můžete v klidu občerstvovat, neboť tu máte k dispozici i „občerstvovací stanici“ s hygienickým zázemím. Budete je pravděpodobně potřebovat, garantuji vám, že neodoláte a strávíte tu pěkných pár chvil.

Součástí sklárny je právě ona skleněná zahrada. Venku v přírodě, pod širým nebem, v zimě v létě, ze záhonů s živými keři a květy, v zimě ledovými, vykukují do nich zakomponované fantaskní rostliny a zvířena. V celém objektu se můžete volně pohybovat a třeba si zahrát hru na to, kdo najde pavouka, masožravku nebo netřesk. Jak se mění světelné podmínky, mění se i pohledy na neuvěřitelné skleněné výtvory a hru tvarů a barev.

Pravda je, že Kunratice jsou tak trochu stranou od hlavních cest. Nicméně jsem zjistila, že z Prahy se do nich dostanete za cca 2 hodiny, ať už pojedete autem nebo autobusem.

Venkovní část je otevřená a volně přístupná celoročně, neplatí se tu žádné vstupné a parkování je přímo u objektu sklárny.

Nemohu nezmínit, že při naší návštěvě se nás ujala paní Havlasová, upozornila nás na některé zajímavosti, kterých jsme si ani nevšimli, a nakonec nás provedla podkrovní výstavní částí expozice. Každá z vystavených věcí je na prodej, takže je více než pravděpodobné, že až přijedete příště, bude na policích stát úplně něco jiného. Paní Havlasová nám laikům i trpělivě vysvětlovala aspoň v základech, jak se ta která skleněná podivuhodnost vyrábí. Měla s námi trpělivost a kvůli nám odešla z práce o dost později.

V připojené fotodokumentaci se můžete skleněnou zahradou projít alespoň virtuálně.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...