Pěstujeme rajčata
FOTO: Miloslava Richterová

Pěstujeme rajčata

14. 4. 2022

Práce na zahrádce pro nás na jaře začíná předpěstováním sadby, kromě jiného tedy i sazenic rajčat.

Pro začátek potřebujeme semínka, výsevní truhlík a výsevní substrát, potom květináčky a běžný substrát pro přepichování rostlinek, důležitá jsou také okna na jih s dostatkem slunečního svitu a tepla pro umístění sazenic, odstátou vodu, později dobře osvětlený záhon, hnojivo.

Pro pěstování rajčat na záhonu začínáme s výsevem semínek ve druhé polovině března. Semínka vyséváme po jednom do vlhkého substrátu a truhlík umístíme na prohřátý okenní parapet. Je dobré na pár dní po výsevu orosený truhlík přikrýt igelitem pro udržení vlhkosti, při náznaku klíčení semen igelit odstraníme. Asi po 14 dnech rostlinky s prvními pravými lístky přepichujeme do malých květináčků, které umístíme zpět na parapet okna, pravidelně zaléváme a opatrně větráme. Substrát nesmí vyschnout, ale ani nepřelíváme. 

Letos jsme rajčata vysévali 25.3., přepichovali 7.4.

Poslední výsev by mohl být ještě začátkem dubna, ale pouze již jen velmi rané odrůdy nebo nechceme-li mít vysoké sazenice. 

Kolem 15.5. vzrostlé sazenice vysazujeme na záhon, kam by mělo opět co nejvíce celý den svítit slunce. Záhon je předem vyhnojený, prokypřený. Rostliny vysazujeme k tyčkám hluboko do půdy, aby si vytvořily množství kořínků a mohly přijímat hodně vody a živin.

Během léta půdu kypříme, rostliny pravidelně zaléváme, vyvazujeme k tyčkám, mulčujeme a u tyčkových rajčat vyštipujeme vedlejší výhony. Necháváme jen jeden hlavní výhon, který na konci léta, asi po šesti patrech hroznů, zaštípneme úplně, nová rajčata by už nedozrála.

Sledujeme počasí, v případě deštivého léta preventivně postříkáme proti plísni, otrháme spodní listy, jsou-li příliš husté, aby k rostlinám proudil vzduch. Přihnojujeme. Loni jsem na začátku přihnojila kombinovaným hnojivem, celou sezónu jsem potom používala ředěný výluh z kopřiv, které mívám na zahradě naložené v nádobě po celé léto. Tím jsem hnojila vše, tedy i rajčata a úroda byla bohatá.

Rajčata jsme sklízeli ještě v září. Ta, která nedozrála, jsme nechali na okenním parapetu na platech od vajec dojít, ze zelených plodů je možné udělat i dobré čatní. Nadbytečná rajčata jsem během léta  zavařovala, vydrží do příští sklizně ve skleničkách. Používáme je na polévku, omáčku, na špagety, pizzu či k masu. V zimě přišlo vhod i zavařené lečo.

Zkoušíme pěstovat různé odrůdy. Oblíbená je teď u nás raná odrůda rajče Stupické, neboť lze sklízet již začátkem prázdnin, pozdní je odrůda Tornádo. Letos jsme objevili rajče obří, rozhodli jsme se začít odrůdou Brutus, kde plod může mít až 1 kg. Uvidíme, zda se nám to podaří. Pěstování je radost a zároveň veliké dobrodružství.

 

 

 

 

Jarní soutěžení 2022 zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...