Karlštejn zpřístupní kostel
Nanebevzetí Panny Marie

Karlštejn zpřístupní kostel
Nanebevzetí Panny Marie

4. 2. 2012

Jeden z nejkrásnějších českých hradů Karlštejn zahajuje letošní sezónu již o únorových víkendech a v rámci prohlídky umožní turistům mimořádně také návštěvu kostela Nanebevzetí Panny Marie. Kostel je normálně přístupný pouze v létě s povinnou rezervací.

„V únoru dokončujeme stavební práce na elektrifikaci Mariánské věže, a proto jsme museli uzavřít dvě poslední místnosti prohlídky. Místo toho však návštěvníky zcela mimořádně zavedeme do kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde jsou dochovány původní gotické malby z 15. století,“ vysvětlil mimořádnou nabídku kastelán hradu Jaromír Kubů.

Speciální úprava prohlídkové trasy potrvá pouze do konce února. Od 1. března by už měla být prohlídka standardní, tedy bez návštěvy kostela.

Hrad Karlštejn je otevřený v únoru o víkendech od 10 do 15 hodin. Od 1. března 2012 do 11. listopadu 2012 pak bude zpřístupněný denně kromě pondělí. Po celý červenec a srpen nabídne Karlštejn prohlídky denně včetně pondělí, tedy sedm dní v týdnu. „Reagujeme tak na zvýšený zájem o prohlídku hradu také v pondělí, kdy je většina hradů a zámků uzavřena,“ podotkl Kubů.

Od loňského roku nabízí Karlštejn celkem tři prohlídkové trasy. Jedna vede do soukromých a reprezentačních prostor císaře Karla IV. a do hradní pokladnice i klenotnice. Druhá je možná pouze s předchozí rezervací a vede do posvátných prostor Karlštejna a do Kaple sv. Kříže a otevřena bude od května do listopadu. Třetí trasa zavede návštěvníky na Velkou věž s vyhlídkou do okolí hradu. Doplňkovou trasou jsou hradní exteriéry bez průvodce a časového omezení.

cestování kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.