Disident a spisovatel
Jan Trefulka zemřel

Disident a spisovatel
Jan Trefulka zemřel

22. 11. 2012

Brněnský spisovatel Jan Trefulka zemřel v 83 letech. Trefulka se věnoval próze, publicistice i literární kritice. V 60. letech působil jako redaktor a později šéfredaktor známého literárního časopisu Host do domu. Za normalizace nemohl oficiálně publikovat. Pohyboval se v disentu, podepsal Chartu 77.

„Jan Trefulka patřil k mimořádné generaci, do které lze řadit třeba Milana Kunderu, Ludvíka Vaculíka nebo Arnošta Lustiga. Brali spisovatelství jako poslání, jako způsob, jak podat zprávu o stavu současného světa,“ řekl ČTK šéfredaktor časopisu Host Miroslav Balaštík. Tvorba pro Trefulku nebyla jen vyprávěním příběhů a vymýšlením zápletek, dokázal se jejím prostřednictvím vyjadřovat ke společnosti a k literatuře jako takové.

Sebrané spisy Jana Trefulky vydává brněnské nakladatelství Atlantis. V létě vyšel třetí svazek, který pod titulem Doteky a posedlosti shrnuje literárněkritické, esejistické a publicistické texty. „Každý režim musí mít své 'disidenty', kteří mu neustále připomínají, že před všemi svobodami, právy, ambicemi, závratnými kariérami a možnostmi, které se nabízejí, musí mít přednost obyčejná slušnost a přiměřená míra lidské solidarity,“ napsal Trefulka v úvodu ke knize.

Trefulka byl brněnský rodák. Jako kritik debutoval v roce 1949 nekonformními recenzemi v týdeníku Kulturní politika, jako prozaik vstoupil do literatury v roce 1962 dvojnovelou Pršelo jim štěstí, po níž následovala novela Třiatřicet stříbrných křepelek, povídkový soubor Výmysly a dvojice povídek s kriminalistickou zápletkou Nálezy pana Minuse.

V letech 1970 až 1989 jeho díla vycházela jen v samizdatových edicích a v exilových nakladatelstvích. Publikoval tak například společensko-historický román Zločin pozdvižení, alegorii Veliká stavba, intimní novely O bláznech jen dobré a Svedený a opuštěný. Sám se na činnosti literárního samizdatu aktivně podílel.

Do oficiálního veřejného života se vrátil po roce 1989, mimo jiné jako předseda Obce moravskoslezských spisovatelů a člen Rady České televize. Jako publicista zároveň vytrvale prosazoval moravskou samosprávu v rámci České republiky, vyjadřoval se i k dalším otázkám kultury a politiky.

spisovatelé úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.