Maso a sýry k sobě v lednici nepatří. Jaké další chyby děláme?
Ilustrační foto: pixabay.com

Maso a sýry k sobě v lednici nepatří. Jaké další chyby děláme?

18. 11. 2019

Umíme správně využít lednici, díky které nemusíme každý den kupovat nové čerstvé potraviny? Existují jasná pravidla, kam jaké potraviny do lednice ukládat, abychom zaručili, že nám déle vydrží. Zde jsou.

Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení - ovoce a zelenina. Před ukládáním je nemyjte a radši s tím počkejte, až je budete potřebovat. Do lednice můžete dávat jablka, hrušky, hroznové víno nebo různé ovoce jako jsou jahody, borůvky a maliny. Ze zeleniny do ledničky ukládejte listovou a košťálovou zeleninu, včetně například ředkviček.

Do lednice ale nedávejte cibuli, česnek a brambory. Všechny se hodí spíše do spíže nebo sklepa. Rajčata, lilek, papriku, okurku nebo zázvor také raději uchovávejte v pokojové teplotě. Co se týče ovoce, pak do lednice nedávejte citrusy, melouny, banány, ale ani mango či ananas.

Nad ovoce a zeleninu ukládejte rychle kazící se potraviny a hodí se sem syrové maso, ryby nebo drůbež. Takové maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička.

Nad maso pak už patří jen výrobky připravené k okamžité spotřebě. To mohou být masné výrobky, jako jsou šunky a salámy zabalené v papírovém obale, mléčné výrobky, jako například sýry, tvarohy a jogurty, ale i nedojedené zbytky nebo dortíky. Pokud má vaše lednice více polic, skladujte masné výrobky, mléčné výrobky a zbytky separátně. Pokud však máte menší lednici, využijte plastových krabiček k oddělení masných a mléčných výrobků. Zabráníte tak nejen kontaminaci chuti a vůní, ale i rychlejšímu kažení.

Do lednice se nemusí dávat konzervy (masové i zeleninové), zavařeniny a marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky a káva.

domácnost
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%