"Bydlí tu s námi stromy ..."
FOTO: autorka

"Bydlí tu s námi stromy ..."

15. 11. 2019

Od doby, kdy jsem poprvé vzala foťák do ruky, namířila jsem objektiv na stromy tak stokrát, nebo snad ještě častěji? A najednou se mi v přítomnosti stromů vybavil text známé písně Uhlíře a Svěráka: Na stejné Zemi, co my, bydlí tu s námi stromy...
S námi, vedle nás, obdivované i nechtěné, krásné i před zánikem, nebo již padlé, mrtvé... Vzbuzují v nás různé emoce - tak, jako i my sami jsme různí.

Jaká část lidstva vnímá jejich krásu i nezbytnost, kolik z nás - lidí si uvědomuje závislost na stromech a se samozřejmostí o ně pečuje? Většina z nás je dovede jen využít ... do posledního lístečku, do posledního kousku dřeva...

Palivo, stavby, nábytek, doprava, papír, chemické látky...Chrání krajinu i životní prostředí - udrží půdu před odplavením, vodu, dodají kyslík všemu živému, zadrží průnik alespoň části spalujících slunečních paprsků.

Jak se ale za to vše dobré člověk ke stromům zachová? Strom stíní zahrádce - porazit, překáží stavbě dálnice - odstranit, na podzim zasype listím zahradu nebo okapy - vyměnit za stále zelený, který neopadá, zestárne a jeho plody už nejsou voňavé a chutné - ten už tu dávno neměl být....a což teprve, když pod náporem větru padne a poničí nějaký lidský výtvor? Kdo uzná, že chyba může být na straně člověka?

Snad ještě na světě dost lidí obdivuje svěží zelené listy a množství květů na jaře, barevné a voňavé plody v létě, nenapodobitelné barvy podzimních stromů. Snad ještě i dopřejí odpočinek a spánek stromům v zimě, ale těch, kteří stromům pomáhají, postupně ubývá.

Moudří předkové jistě znali cenu stromů, jinak by nevyslovili ono známé "naplnění života činy" - Postav dům, zasaď strom a zploď syna.

Bydlí tu s námi stromy? Jsou na Zemi - miliony let - dávno před člověkem a jeho předchůdci a budou dál, i kdyby lidstvo vyhynulo. Lidé je nepřežijí - snad jen na pár okamžiků. My bydlíme se stromy, my jsme závislí na jejich existenci...

Jste jedinečné, ať pocházíte odkudkoliv, ať tu rostete rok, dva a nebo mnoho století. Dva stejné stromy nenajdeme...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%