Radnice dokořán 2019
Foto: autorka

Radnice dokořán 2019

18. 9. 2019

Prague City Tourism pořádala letos již po páté akci Radnice dokořán. Jedná se o speciální komentované prohlídky Staroměstské radnice.

Navštívili jsme prostory, které dříve byly přízemí obytných domů, teprve po navážce kvůli častým povodním se stalo sklepením. Dostali jsme se do míst Staroměstské radnice, která nejsou běžně přístupná, jako vyhořelé torzo východního křídla budovy, reprezentační sály budovy, Brožíkův sál, kaple, nakoukli jsme i do zákulisí orloje a zúčastnili se svatebního obřadu. Prohlídku doplnily divadelní scény ze života Václava IV. – představil se nám jako flamendr, mučitel a král, který je spojen s 1. pražskou defenestrací. Měli jsme možnost navštívit středověký šenk, byli jsme svědky dramatického závěru života Jana z Pomuku a i samotného panovníka. To vše doplněno středověkou a varhanní hudbou.

Velmi zajímavá byla část věnovaná roku 1945, promítané dobové fotografie, na kterých bylo zachyceno bombardování a požár radnice a video dokumentující strhnutí celého východního křídla Staroměstské radnice.

Na závěr jsme se všichni zúčastnili znalostní soutěže o vstupenku na prohlídku orloje. No, tu jsme nezískali. Ale to nevadí.

Měli jsme štěstí na průvodce, myslím, že průvodcování bylo jeho koníčkem, a kdyby měl více času, vyprávěl by nám snad o historii radnice až do pozdního večera.

Pokud se akce bude opakovat příští rok, doporučuji návštěvu. Jen vás musím upozornit, že se jedná o členitý terén, místy se jde jen při svíčkách a je tu dost schodů. Vstupného se bát nemusíte, letos to bylo za 50,- Kč. Celá prohlídka trvá cca 3hodiny.

Opojeni historií a tou celou nádherou jsme vyšli na Staroměstské náměstí a tam na nás bafla současnost, maska King Konga a medvěda Pandy, přeplněné odpadní koše a různí pouliční „umělci“.

Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%