Ve vyšším věku je sexuálně aktivní jen pětina žen
Ilustrační foto: ingimage.com

Ve vyšším věku je sexuálně aktivní jen pětina žen

21. 8. 2019

Ačkoliv četné průzkumy naznačují, že sexuální aktivita lidí pokračuje i ve vyšším věku, značná část žen po přechodu na sex rezignuje. Podle nové studie je sexuálně aktivních jen 22 procent starších žen. I ty si však sexu dopřávají méně a méně si jej užívají.

Na jejich klesajícím libidu se podepisuje náročná péče o rodinu, problémy v partnerských vztazích, sexuální dysfunkce partnera, ale také nižší sebevědomí, horší vnímání sebe sama a různé sexuální obtíže.

Sex v pokročilém věku si s sebou dodnes nese určité stigma, ačkoliv řada studií prokázala, že si starší lidé milování více užívají. I přesto ale značná část žen během klimakteria a po něm zažívá velký propad libida a jejich milostný život tak de facto končí. Nejnověji se tímto tématem zabývala studie uveřejněná v odborném žurnálu Menopause vydávaném The North American Menopause Society, které se zúčastnilo téměř 4 a půl tisíce žen s věkovým průměrem 64 let.

Chuť i sílu na sex ženám ubírá péče o rodinu

I když mělo 65 procent žen uvedeného průzkumu romantický vztah, jen 22 procent z nich bylo sexuálně aktivních. I sexuálně aktivní ženy však vypověděly, že u nich frekvence milostných hrátek klesá a sex je jim čím dál méně příjemný. „Jako častý důvod absence sexuálního života uváděly ženy až příliš náročnou péči o rodinu. Ačkoliv ženy po padesátce již většinou mají děti dospělé, pro mnoho z nich nastane čas, kdy pomáhají s péčí o vnoučata, a řada z nich se též stará o dosud žijící rodiče. To s vlastním přibývajícím věkem bývá skutečně vyčerpávající a na milostný život tak nezbývá čas ani síly,“ komentuje výsledky studie Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou. Mezi dalšími hojně citovanými důvody, proč starší ženy mívají méně sexu, bývá například i sexuální dysfunkce partnera či jeho nemoc. 

Ženy potíže se sexem neřeší a na milování rezignují

Na snížené libido mají dle samotných žen vliv též problémy ve vztazích nebo i komplikace spojené se samotným „organizováním“ sexu. Nemalou měrou se pak na klesající chuti na sex podílí rovněž to, jak stárnutí působí na sebevědomí žen a jejich vnímání sebe sama. Pozitivní zkušenosti se sexem ve studii ostatně přiznaly jen 3 procenta respondentek. Jedna z osmi žen se pak potýká s různými sexuálními obtížemi, přičemž pouhá 2 procenta tyto problémy řeší hormonální terapií.

„Tento velmi malý podíl naznačuje, že ženy ve starším věku jsou demotivované své potíže řešit a zkrátka se smiřují s tím, že jejich milostný život končí. Sex má ale i v životě starších lidí své opodstatněné místo, prospívá psychice, zdraví i partnerským vztahům. Proto je důležité přestat sex seniorů tabuizovat a otevřeně o něm hovořit,“ uzavírá Adam Durčák.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%