Proti samotě a smutku
Foto: autorka

Proti samotě a smutku

9. 8. 2019

Pocit samoty čas od času prožije každý a je jedno, zda jde o samotu vyhledanou záměrně nebo nečekanou, nežádoucí, devastující duši i tělo. Jak se s takovým stavem vypořádat, existuje v současné době mnoho rad a doporučení, odborná pomoc, poradny, léčebny. Nezastupitelnou roli má v prvé řadě podpora rodiny, ale pomoc lze nalézt u různých organizací, z nichž bych vám ráda jednu představila.

Osobně jsem obdobné instituce nevyhledávala, ale příležitost seznámit se s aktivitami a programem jedné z nich se mi naskytla při nedělní procházce v teplické Zámecké zahradě. Zde pod čtyřmi platany javorolistými seděla malá skupina mladých lidí. Piknik. Jsem zvyklá na pikniky v parku, které obvykle pořádá arabská lázeňská klientela nebo v horším případě známí místní bezdomovci. Tohle bylo jiné. Prošla bych bez zastavení, kdyby můj pes nezamířil k prostřenému stolu se zákusky, ovocem a nápoji. Při odchytu uprchlíka mě oslovil mladý usměvavý muž a zval na posezení v trávě. Byl z Vysočiny, jak vyplynulo z rozhovoru, a rád by pokračoval v poskytování zázemí a podpory těm, kdo chtějí pomáhat lidem trpícím samotou i zde v Teplicích. Jejich dobrovolnický program by zajišťoval společné návštěvy kulturních představení, vzdělávacích kurzů, výlety a procházky nebo osvětu týkající se samoty. Nezisková organizace se jmenuje Spolu proti samotě a byla založena teprve před třemi týdny. Nedělní piknik byl jejich prvním počinem. Během rozhovoru přicházeli postupně další účastníci setkání a odpoledne jsem viděla mezi dvaceti mladými lidmi a dětmi i tři živě diskutující seniorky.

Co napsat závěrem? Možná jsem hovořila se zakladatelem jedné z mnoha „neziskovek,“ které měly zajímavý program, ale krátkou existenci. Možná právě nově vznikající Spolu proti samotě uskuteční svůj záměr ke spokojenosti osamělých teplických občanů. Chci věřit, že jsou skupiny mladých inteligentních lidí, které mohou pomáhat lidem nejen proti samotě. Věřím v mladou generaci.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%