Letos se to ovoce snad zbláznilo
FOTO: autorka

Letos se to ovoce snad zbláznilo

17. 7. 2019

Letos mě ovoce pěkně podusilo. Na jaře dlouho nic. Stromy si ospale zívaly a zahrada se jen tak před tancem pohupovala v bocích. Moje francouzské třešně, i když už červené, byly stále kysele nejedlé. (Říkám jim francouzské proto, že dozrávají úplně první v celém okolí v době, kdy do českých obchodů přicházejí jen vzácné a velmi drahé třešně z jihu, z Francie, Španělska…)

Ale pak nastal ovocný průjem. Začalo to jahodami. Takže můj zodpovědný přístup k využití a zpracování veškerých výpěstků ze zahrady mě vyburcoval k činnosti. Nakoupení víček, vymytí a sterilizace sklenic, vytažení zavařovacího hrnce ze sklepa a k tomu ještě to ovoce. Na stromech, na zemi, na keřích.

Do zpracovávání džemů se začaly vměšovat třešňové kompoty. Nedalo se nic jiného dělat. Třešně se rozhodly dozrát a na stromě začal mocenský boj. Ornitologové by žasli. Druhově nepřeberné množství ptactva se pralo ve větvích mezi sebou a se mnou. K tomu už černaly ostružinomaliny, rybíz se parádil do sytě červené, meruňky během dvou dnů změkly a začaly opadávat. Maliny pokřikovaly mezi spletí pichlavých větviček a levandule vykvetla přesně tak, jak se má sklízet.

Během dvou týdnů se podařilo vyzrát, dozrát a přezrát veškerému ovoci z mé zahrady. Nezbylo nic. Jen vzpomínka na vůně a chutě léta, které vlastně dávno ještě neskončilo. Jen to ovoce se letos nějak zbláznilo.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%