Letos se to ovoce snad zbláznilo
FOTO: autorka

Letos se to ovoce snad zbláznilo

17. 7. 2019

Letos mě ovoce pěkně podusilo. Na jaře dlouho nic. Stromy si ospale zívaly a zahrada se jen tak před tancem pohupovala v bocích. Moje francouzské třešně, i když už červené, byly stále kysele nejedlé. (Říkám jim francouzské proto, že dozrávají úplně první v celém okolí v době, kdy do českých obchodů přicházejí jen vzácné a velmi drahé třešně z jihu, z Francie, Španělska…)

Ale pak nastal ovocný průjem. Začalo to jahodami. Takže můj zodpovědný přístup k využití a zpracování veškerých výpěstků ze zahrady mě vyburcoval k činnosti. Nakoupení víček, vymytí a sterilizace sklenic, vytažení zavařovacího hrnce ze sklepa a k tomu ještě to ovoce. Na stromech, na zemi, na keřích.

Do zpracovávání džemů se začaly vměšovat třešňové kompoty. Nedalo se nic jiného dělat. Třešně se rozhodly dozrát a na stromě začal mocenský boj. Ornitologové by žasli. Druhově nepřeberné množství ptactva se pralo ve větvích mezi sebou a se mnou. K tomu už černaly ostružinomaliny, rybíz se parádil do sytě červené, meruňky během dvou dnů změkly a začaly opadávat. Maliny pokřikovaly mezi spletí pichlavých větviček a levandule vykvetla přesně tak, jak se má sklízet.

Během dvou týdnů se podařilo vyzrát, dozrát a přezrát veškerému ovoci z mé zahrady. Nezbylo nic. Jen vzpomínka na vůně a chutě léta, které vlastně dávno ještě neskončilo. Jen to ovoce se letos nějak zbláznilo.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Drahomíra Stínilová
Díky Blanko, taky jsem se chtěla do toho položit a něco napsat. Ale nějak se mi času nedostává. Jinak moc zdravim.
Blanka Macháčková
Drahomíro, zdravím. Jsem ráda, že zase přispíváš. Já měla podobnou situaci minulý rok a tak jsem se z toho také vypsala. vzpomínám na stáž a jsem ráda, že ji mohu všem doporučit.
Drahomíra Stínilová
Opožděně moc děkuju za přání a další příspěvky. Byla jsem na Kokořínsku u známých v chalupě, kde jediná technická vymoženost se skládala z rádia a varné konvice. Takže počítač nemělo ani cenu s sebou brát. Jinak mě ještě čekají hrušky, ale o hruškových povidlech jsem už tady jednou psala. Letos se na ně vykašlu, stejně už si sršni žhaví sosáky. .
Soňa Prachfeldová
Zahrada je tak štědrá , od jara do pozdního podzimu nás obdarovává, jenže někdy je to rychlovka, že člověk nestíhá a nebeské ptactvo je rychlejší. Nám merunka praskla, stará, byla obalená, to nám bylo líto. Škoda, že nemůžeme uchovat v čerstvém stavu, jako třeba jablíčka, to by bylo něco.
Zdenka Jírová
Také přejo vše nejlepší k svátku. Mívala jsem zahradu se vším, co popisujete a zavařování nebralo konce Nškdy jsem se těšíla na zimu, že nebudu muset vše zavařovat. Teď už nemám ani zahradu ani zavařeniny. Ty z kupovaného ovoce mi nechutnají.
Věra Lišková
Drahomíro, vše nejlepší k dnešnímu svátku. Letos jsem se pochutnala na jahodách, bylo jich tolik, že i na mne zbyly. Meruňkám se u nás nedaří, máme jedině kupované. Loni jsem měla všechny sklenice plné. Letos zatím zavařeno nic, kromě mých kloubů, které pobolívají. Místo zavařování si vařím bylinné čaje. Snad se ještě polepším. Obrázky vypadají moc lákavě.
Drahomíra Stínilová
Opravdu mě mrzí, že je takové sucho.Není to jen ovoce, co nás trápí, je to i nedostat spodních vod, vysychání pramenů a studen. Děkuji za reakce a doufám, že si lidé uvědomí co se děje a začnou hospodařit po selsku.
Věra Ježková
Úroda mě míjí každý rok. Článek o ní si ale ráda přečtu. (Zejména, když má sympatickou délku.)
Hana Práglová
Po pŕečtení velice pěkného příspěvku jsem nejdŕív trochu záviděla.Pak jsem koukla odkud jste. Mám obrovskou zahradu a jediné,čemu se letos daŕí,je plevel. Zelenina veškerá žádná,třešní byo 5 (2 jsme stihli utrhnout dŕív než ptáci) .Hrušním zrezivěly listy,jablka o velikosti ping pong.míčku padají ,maliny zakrněly.. Jako mnozí jiní ,studna vyschlá, i já jsem letos bez práce...
Drahomíra Stínilová
Díky za reakce a omlouvám se všem za článek, které úroda letos minula. Hned ráno, po vložení článku, jsem zaslechla zprávu, jak někde mají z třešní jen seschlé pecky a i ostatní uschlo. Snad příští rok bude vláhově lepší. Nebo nám na zahradách zbyde jen ta levandule.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.