Černá ředkev plná vitamínů
Ilustrační foto: pinterest.com

Černá ředkev plná vitamínů

11. 7. 2019

Dobrý den. Jak jsem tak listovala ve svých knížkách a prohlížela svoje zápisky, narazila jsem na neprávem opomíjenou zeleninu. A  má i léčivé účinky. 

A tou je černá ředkev - Raphanus nigra.

Je to opravdu cenná zelenina a obsahuje tolik zdraví prospěšných látek - vitamín B1, B2, B6, C , betakaroten, hořčík, vápník, draslík, železo, síru, fosfor.

Když oloupeme slupku, která je hořce palčivá, zbavíme ředkev zdravých silic. Proto se doporučuje ředkev před použitím důkladně očistit pod studenou vodou kartáčkem.

Léčivé účinky 

Je močopudná a čistí močové ústrojí, dokáže rozpustit i močové kameny. Podporuje činnost jater a žlučníku, dokáže rozpustit žlučové kameny. A to díky hořčičným silicím, které obsahují síru. Má antivirové, antimykotické a antibakteriální účinky. Podporuje chuť k jídlu a je vynikající při potížích se zácpou a nadýmáním.

Zde je několik lidových receptů k léčení.

Ředkvové víno na povzbuzení chuti k jídlu 

3 polévkové lžíce nastrouhané ředkve, 1 litr kvalitního červeného vína, půl čajové lžičky anýzových semínek 

Ředkev a semínka smícháme a zalijeme vínem. Necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nezapomeňte každý den láhev protřepat. Potom scedíme. Nalijeme do tmavé sklenice a řádně uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Užíváme 1 štamprli denně. 

Kapky posilující činnost jater a ledvin

3 polévkové lžíce nastrouhané černé ředkve, 3 dcl 60 % lihu

Ředkev zalijeme lihem a necháme louhovat na teplém místě 14 dní. Nezapomeňte 2x denně s láhví protřepat. Potom scedíme a užíváme po dobu 6 týdnů 25 kapek nakapaných do 3 dcl vlažné vody. 

Prevence proti chřipce i nachlazení 

1 cibule, 1 černá ředkev, 2 dcl vody 

Oloupanou cibuli a opranou ředkev nakrájíme a potom rozmixujeme ve vodě. Nápoj po doušcích vypijeme. Tuto kúru provádíme 2x denně po dobu 4 dnů. 

Výborný recept na rozpuštění hlenů 

Je velice jednoduchý - šťáva z jedné ředkve, 1 čajová lžička medu 

Obě ingredience smícháme a užíváme 1 lžičku 3x denně po dobu 5 dnů. 

 Lze jej také připravit ve formě čaje

1 lžičku šťávy z ředkve zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme asi 15 minut louhovat. Přidáme med a popíjíme 2x denně.

Ředkev má i skvělé využití v gastronomii. Je vynikající za syrova. 

Pomazánka z tvarohu a ředkve 

250 gr měkkého tvarohu, 1 dcl mléka či smetany, 2 lžíce strouhané ředkve, sůl, pažitka 

Tvaroh utřeme s mlékem (či smetanou), přidáme jemně nastrouhanou ředkev, osolíme a přidáme lžíci pokrájené pažitky. Mažeme na tmavý chléb. 

Ovšem vynikající je jen tak najemno nakrouhaná a  posolená jako pikantní zákusek dejme tomu k pivu. A je určitě zdravější než chipsy. 

Informace k tomuto článku jsem si vyhledala ve svých zápiscích a knihách, které sbírám už řadu let.

Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Pudichová
Kdysi jsem ji taky pěstovala. Ale konzumovala jsem ji jen já. Teď už se obejdu.
Růžena Antlová
velmi zdravá právě jsem včera záhon zasela
Květuše Pinkasová
Hezké připomenutí. Náhodně zkouším ráda a všechno, co už někdo zkusil …
Soňa Prachfeldová
Mám ji ráda nastrouhanou na chléb s máslem. Zkusím neloupat, ale hlavně jsem na ni letos úplně zapomněla .
Jana Šenbergerová
Větší zeleninový dryák jsem nezažila. Ve střevech rozpoutá úplnou revoluci. Tu opravdu jen k léčebným účelům a opatrně. Nic pro útlocitné.
Anna Potůčková
Neznám vůbec, a močopudnou zeleninu nepotřebuji, mám zcela opačný problém a když někam jedu musím málo pít.
Dana Puchalská
Bílou, stejně jako ta známější červená ředkvička.
Věra Ježková
Neznám. Asi bych ji mohla. Jakou barvu má rozkrojená?
Zuzana Pivcová
Jsem ráda, že jsem si zase trochu rozšířila obzor. Vše, co je přírodní a proti něčemu pomáhá, příležitostně vítám!
Naděžda Špásová
To jsem nikdy nejedla, ale vím, že existuje.
Anna Csanádiová
Zajímavé, červenou a bílou ředkev pěstuji, ještě vyzkouším i černou. Já dělám z ředkve saláty a pickles.
ivana kosťunová
Dano, ředkev známe,ale pouze jako přísadu do pomazánek, salátů a na chleba. Ředkové vino na povzbuzení chuti dělat nebudu, alekapky by nebyly od věci. Co se tady člověk nedozví ...