Skauti slavili 100 let
FOTO: autorka

Skauti slavili 100 let

8. 5. 2019

V sobotu 4. května 2019 se sjely skautské oddíly z okresu Blansko do Boskovic aby započaly oslavy tohoto výročí.

Slavnostního setkání se zúčastnilo téměř 600 skautů - započalo ve 14 hodin bohoslužbou v kostele sv. Jakuba staršího, při které byly posvěceny i prapory skautských družin.

Poté se vydal průvod skautů za doprovodu dechové hudby k radnici, kde byl slavnostní nástup s projevy několika řečníků.

Následně oddíly odpochodovaly k Muzeu regionu Boskovicka, kde proběhla vernisáž skautské výstavy. Na zahradě za Muzeem pak byly slyšet skautské písně v podání místních družin a zájemci si mohli prohlédnout i skautský stan...

Jeden můj syn se v mládí skautu hodně věnoval, teď už pokračují mnohá vnoučata - vždy začínají jako skautíci, poté i jako rádci. Během roku se ve svých odílech učí chovat lidsky k celé přírodě, lidem, poznávají zde základní obyčejný život v přírodě jak na svých víkendových výpravách, tak pak nejvíce na skautských táborech.

Zde mají děti jiný život než doma, při přípravě jídla se střídají a připravují si je samy se svými rádci a vedoucími. Mají svá zaměstnání, prostor pro hry, turistiku i delší výpravy. Celou dobu se musí obejít bez televize, mobilů, poznávají obyčejný život v přírodě - vědí, jak zacházet mimo jiné s kladívkem, sekyrkou a je jim hezky. Znají své skautské zákony a rodiče vědí, že je o jejich ratolesti dobře postráno.

Pevně věřím tomu, že děti, které vyrůstají na takových typech táborů, nebudou ve většině případů tíhnout k drogám, jako je cigareta, alkohol aj.

Nedávno jsem slyšela, že s drogou má zkušenost už víc než 50 procent mladých. Všichni by se měli zamyslet nad tím, zda nebylo lepší, když byly děti od dětství vedeny k pomoci a práci, než jim jen dopřávat volnost a zábavu. Proč se tolik dětí a mládeže uchyluje k různým drogám? Jedině z nudy!

A protože drogy dělají ze všech veliké siláky, tak pak už se i ztrácí smysl pro povinnost, vzájemnou ohleduplnost a úctu...

Moc bych chtěla věřit tomu, že až tyto děti vyrostou a stanou se z některých politici, tak budou mít velikou úctu k přírodě a budou pečlivými hospodáři jak v lesích, vodním hospodářství i při obdělávání orné půdy.

Snad dokáží, aby ze všech polí, moří, řek, ovzduší a potravin zmizelo to množství chemie a naše země se zase stala ve všech oblastech více soběstačnou - třeba to nebude jen bláhový sen... 

Snad nebudou zaprodávat jak lesy, tak i půdu za pusinku, aby se obohacovali tak jako mnozí dnešní politici. Ono už nám toho v té naší zemičce moc nezbývá, korupce se rozbujela ve všech oblastech a já marně přemýšlím, proč někteří politici, kteří také třeba navštěvovali skautské nebo podobné tábory, si nevzali k srdci jejich "desatera..."

Nebo , že by se u nich jak na místní, tak republikové úrovni roznemohla "skleróza?"

To je skutečně velmi, velmi zlá nemoc...

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.