Po stopách nacistického
pokladu ve Štěchovicích

Po stopách nacistického
pokladu ve Štěchovicích

11. 6. 2014

Krajina v okolí Štěchovické přehrady jižně od Prahy je romantická sama o sobě – ještě tajemnější nádech jí ale dodávají legendy o skrytých nacistických pokladech. Na rozdíl od pirátských pokladů v Karibiku mají zdejší lesy tu výhodu, že jsou snadno dostupné.

Lesy a údolí Vltavy u Štěchovic za výlet stojí, i bez vyhlídky na nalezení pokladu. Ono je ostatně lepší to ani moc nepokoušet a nejen proto, že ani vyhlášení hledači Helmut Gaensel a Josef Mužík neuspěli (nebo to aspoň tvrdí). Další dobrý důvod je ten, že němečtí ženisté nic neponechávali náhodě, takže bedny s pokladem by nejspíš byly to poslední, co by úspěšný nálezce v životě spatřil...

Přesto nelze popřít, že procházka lesem, kde má být poklad, je tak nějak jiná, než v lese obyčejném. Že na těch pověstech něco bude, o tom svědčí i skutečnost, že tu pátrala také komunistická StB a že pozdější hledači tu ve svých pokusech utratili milióny, jejichž původ patří k dalším záhadám mýtu známého jako štěchovický poklad. A že už v únoru 1946 se tu našel zakopaný archiv státního sekretáře pro Protektorát Čechy a Morava Karla H. Franka.

Zlato, či létající talíře?

Hledači ale věří, že mnohem víc toho v zemi ještě zůstalo. Názory na to, co poklad obsahuje, se ale různí. Zatímco nejpopulárnější hledač Helmut Gaensel tvrdil, že jde hlavně po zlatu a špercích, jeho soupeř Josef Mužík věřil, že najde další archivy, plány tajných zbraní a možná i jejich prototypy. Mluví se o výsledcích jaderného výzkumu v Třetí říši, o raketové technice a také o diskovitých letounech, které měly být údajně vyvíjené za války v pražských leteckých továrnách.

Nechybí ani domněnky, že by tu mohla být legendární Jantarová komnata ruských carů. Zatím se ale nenašlo vůbec nic. A snad je to tak i lepší, protože podle znalců je podzemí rafinovaně zaminované a ohrožená je i samotná štěchovická přehrada...

Pokud se půjdete podívat přímo na místo, rozhodně nebudete litovat. Ve středověku se tu těžilo zlato a po tehdejších hornících zůstala řada štol a dalších stop. Patrná je ale i píle novodobých hledačů pokladů. Zbytky jam a odvalů najdete v údolí postranního potoka ústícího do Vltavy pod Štěchovickou přehradou a odtud se táhnou v širokém pásmu nahoru do jižního svahu a přes jeho hřbet zpět k Vltavě nad přehradou. Monumentální je zejména hluboká dvojitá jáma, v níž hledači pokladů zanechali dřevěnou konstrukci sloužící patrně pro zaměření.

výlet záhady
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.