Konečně na pardubickém zámku
Foto: autorka

Konečně na pardubickém zámku

24. 4. 2019

V jarním období u mě občas nastává období vnitřního nepokoje. Když mám konečně uděláno to nejnutnější na zahradě, přichází na mě obvykle touha vystoupit alespoň na chvíli ze zajetých kolejí. V realitě to většinou vypadá tak, že svému muži pravidelně nadhazuji, že bych chtěla vyrazit někam na výlet. Tento pocit má pravděpodobně kořeny někde hluboko v mém dětství. Jako dítě jsem žila s rodiči v Pardubicích a každé jaro, pravidelně v období, kdy rozkvetly třešně, vyrážela celá rodina na výlet na Kunětickou horu. Pro ty, kdo to netuší, dodávám, že na úbočí i na úpatí této ojedinělé vyvřeliny skutečně rostou a rozkvétají třešňové stromy již desítky let. Tento rodinný výlet jsem mnohokrát prožila nejen se svými rodiči, ale i s manželem a se svými dětmi, a doufám, že ho někdy zažiji i se svými vnoučaty. Letos na jaře jsem však svého muže překvapila návrhem, že pojedeme na výlet do Pardubic. Vzpomněla jsem si totiž, že mi nedávno tvrdil, že nikdy nebyl v Pardubicích na zámku. Zdálo se mi to dost nepravděpodobné, vždyť za mnou jezdíval do Pardubic více než rok, než jsme se vzali. Že bych svému muži nikdy neukázala ta nejromantičtější místa tohoto města?

Do Pardubic jsme vyrazili vlakem, abychom si trochu užili tu velkorysou seniorskou slevu. Jak je všeobecně známo, Pardubice leží v Polabské nížině a téměř všude kolem je rovina. A tak zámek najdete snadno, protože z té roviny jaksi trochu vyčnívá. Leží těsně vedle historického centra města.

 

dsc-0079a.jpg 

 Míříte-li do zámku z historické části města, přijdete nejdříve do tzv. Podhrádku - malé náměstíčko s kašnou obklopené starými domy.

 

 

dsc-0082-3.jpg

Z Podhrádku vede k jedinému vchodu do areálu zámku most. Dnes už to spíš vypadá jako vyvýšená hrbolatá silnice.

 

Na místě dnešního zámku stával původně vodní hrad. Proč ne, vody bylo po ruce dost. Nedaleko zámku se vlévá do Labe řeka Chrudimka. Krátce po husitských válkách byl hrad přestavěn (samozřejmě proto, že již nevyhovoval tehdejším požadavkům) a za pánů z Pernštejna zde vzniklo sídlo, které je jakýmsi přechodem mezi hradem a zámkem. Hrad se proměnil na čtyřkřídlý renesanční palác, který byl společně s přilehlými hospodářskými budovami obehnán mohutnou hradbou se střílnami. Hradbu tvoří mohutný hliněný val s nárožními rondely, na které se dalo umístit dělostřelectvo. Zhruba v této podobě najdete pardubický zámek i dnes.

  

 dsc-0086-1--1.jpg

Vstup do zámku

 

 

dsc-0119-5.jpg

 Příkopy jsou i těsně vedle zámku, uvnitř hradeb.

 

 

dsc-0118a.jpg

 V příkopech kolem zámku dnes není voda, ale řada zajímavých informačních tabulí.

 

Na zámku si můžete prohlédnout nejen sbírky (např. expozici zbraní či rozsáhlou sbírku skla), ale stojí za to zúčastnit se i některé z komentovaných a historicky zaměřených prohlídek. Můžete se například podívat do nově zpřístupněné Kaple tří králů. Nečekaně však na zámku můžete vidět i věci, které se zámkem přímo nesouvisí. Ve valech zámku (přesněji řečeno v jednom z rondelů) byl v 50. letech minulého století vybudován protiatomový letecký kryt s kapacitou až 120 osob, jehož existence měla být samozřejmě utajena. V době mého mládí o tomto krytu kolovala řada tajemných historek. Dnes je však i tento objekt zpřístupněn veřejnosti.

 

dsc-0121-4.jpg

Pohled na levé křídlo zámku z valů.

 

Na zámecké valy se ale hlavně chodí na romantické procházky (za mých mladých let se říkalo „korzovat“). Potkáte zde nejen dvojice, ale i celé rodiny s dětmi. Pro každého se zde něco najde. V době, kdy kvetou stromy na valech i v podzámčí, se můžete se kochat pohledem na rozkvetlou krásu. Někoho zase uchvátí pohled na historické jádro Pardubic, které odsud máte jako na dlani. Chcete-li si odpočinout, na rondelech najdete lavičky místy i s piknikovými stolky. Na posledním z rondelů mohou děti pozorovat roztomile skotačící kůzlata. Tatínkové a dědečkové si mohou zase prozkoumat a osahat repliky varhanových děl, která jsou umístěna na valech a míří na jedinou přístupovou cestu k zámku. A hlavně všude pochodují, předvádějí se a občas i křičí krotcí pávi.

 

dsc-0132-4.jpg

Most spojující zámek s vrcholem valů mě jako amatérského fotografa fascinoval. Vidíte ho v několikerém provedení, zepředu i zezadu.

 

 dsc-0127-2.jpg

dsc-0124-a.jpg

dsc-0115a.jpg

 Na této fotografii je dobře vidět výška valů ochraňujících zámek.

 

 

dsc-0126-3.jpg

Z valů se otevírá pohled i na kurty, kde se hraje Pardubická juniorka. V pozadí architektonicky pozoruhodná budova automatických mlýnů. Fungovaly přes 100 let.

 

 

dsc-0120-7.jpg

 Replika varhanového děla je namířena na jedinou přístupovou cestu k zámku  - již zmiňovaný most.

 

 

dsc-0126-a.jpg

 Pohled z valů na historickou část města. V popředí kostel sv. Bartoloměje, vlevo za ním věž Zelené brány.

 

  

dsc-0122-5.jpg

Pávi jsou všude. Spí ve stínu, rozvalují se na sluníčku, pochodují po valech, perou se o kousky rohlíků. A jen občas vytvoří ze svého ocasu ten typický vějíř.

 

A po návštěvě zámku stačí jen sejít dolů do podzámčí a ocitnete se v nedávno revitalizovaných Tyršových sadech. I tyto sady mají svou historii. Vznikly v místě původního pernštejnského náhonu, který byl sice začátkem 20. století zasypán, ale louky na tomto místě každoročně zaplavovala povodeň. V roce 1931 se ve městě konala celostátní výstava tělovýchovy a sportu a při té příležitosti došlo k přeměně okolí zámku ve výstavní plochu. Vyrostla zde řada funkcionalistických pavilonů a celý prostor i po ukončení výstavy sloužil jako městský park. V době mého dospívání, za dob hlubokého socialismu, se o něm mluvilo jako o Jiřinkových sadech, patrně nebylo žádoucí, aby nesl Tyršovo jméno. Pavilony byly postupně zbořeny a časem park chátral. Před několika lety byl celý park revitalizován, slouží jako oáza pro odpočinek a setkávání lidí v centru města.

 

dsc-0130-5.jpg

Pohled přes hradby do podzámčí.

 

 

dsc-0136-3.jpg

Na hlavní komunikaci v Tyršových sadech.

 

Při vstupu do parku vznikla příjemná moderní kavárna s velkou letní terasou a předzahrádkou. A v ní nad šálkem dobré kávy mi můj muž poděkoval za krásný zážitek. Na pardubickém zámku byl opravdu poprvé. I když se nachází zhruba 20 km od našeho bydliště.

 

dsc-0135-6.jpg

 Galerie Café

 

 Zdroj informací: wikipedie

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%