Praha ocenila za umělecký
přínos houslistu Hudečka

Praha ocenila za umělecký
přínos houslistu Hudečka

11. 10. 2012

Praha vzdala hold houslistovi Václavu Hudečkovi. Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda předal hudebníkovi v Brožíkově sále Staroměstské radnice stříbrnou medaili za umělecký přínos a zásluhu o rozvoj kulturní scény v metropoli.

"Život i umělecké působení Václava Hudečka jsou s hlavním městem velmi úzce spjaty. Hudečka spojilo s Prahou již v mládí přijetí na pražskou konzervatoř. V roce 1967 zvítězil v soutěži mladých umělců Concertino Praga. Nesporně uměleckým zážitkem zůstávají vystoupení Hudečka v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro," shodli se zástupci hlavního města.

Václav Hudeček, který v létě oslavil šedesátiny, patří ke stálicím českého koncertního umění. Již v 15 letech vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. Legendární David Oistrach předpověděl mladému hudebníkovi velkou budoucnost. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl Hudeček jeho žákem. Virtuoz cvičí každý den šest až sedm hodin. Vystupoval v řadě světových metropolí. V roce 2007 prezident republiky Václav Klaus udělil Hudečkovi vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Stříbrná medaile hlavního města Prahy je zvláštním projevem úcty a ocenění za významná umělecká, vědecká a jiná díla mající vztah k hlavnímu městu. V minulosti metropole stříbrnou medaili udělila například zpěvákům Karlu Gottovi a Waldemaru Matuškovi, baletnímu choreografovi Jiřímu Kyliánovi, spisovateli, herci, dramatikovi a režisérovi Miroslavu Horníčkovi nebo bývalému ministrovi kultury Pavlu Tigridovi. V letošním roce Praha ocenila herečky Jiřinu Bohdalovou a Jiřinu Jiráskovou.

Významný český houslista obdrží kromě stříbrné medaile hlavního města Prahy také finanční obnos ve výši 100 tisíc korun.

ocenění vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.