Průlom v léčbě diabetu? Nízkoenergetická dieta vede k remisi cukrovky, tvrdí vědci
Ilustrační foto: ingimage.com

Průlom v léčbě diabetu? Nízkoenergetická dieta vede k remisi cukrovky, tvrdí vědci

14. 3. 2019

Lidem trpícím obezitou a zároveň diabetem druhého typu pomohla k výraznému úbytku váhy, ale také k odstranění projevů cukrovky krátkodobá nízkoenergetická dieta.

Tvrdí to nová studie s názvem DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial), jejíž předběžné výsledky publikovali britští vědci na březnové konferenci k diabetu v Liverpoolu.

Více než třetina pacientů zapojených do výzkumu programu Cambridge Weight Plan, která dodržovala denní energetický příjem nepřesahující 850 kilokalorií ve formě nutričně vyvážených produktů po dobu tří až pěti měsíců a následně navázala konzumací normálních porcí jídla, se zbavila cukrovky druhého typu již v prvním roce a pozitivní výsledek přetrval i následující rok po ukončení programu.

Krátkodobé dietní omezení u obézních pacientů, postavené na konzumaci nutričně vyvážených produktů, jako jsou polévky nebo koktejly, dokáže v dlouhodobém horizontu odstranit symptomy cukrovky druhého typu. Toto zjištění zveřejnili britští vědci na konferenci k diabetu, která se konala ve dnech 6.–8. března v Liverpoolu. U onemocnění, které bylo dlouhodobě vnímáno jako neléčitelné, se jedná o průlomové zjištění.

První fáze výzkumu prokázala, že 46 procent zúčastněných pacientů dosáhlo remise diabetu po jednom roce od počátku programu komplexní změny životního stylu. Poslední výsledky ale ukázaly, že tři čtvrtiny z nich, tedy 36 procent z celkového počtu zkoumaných, bylo bez příznaků cukrovky ještě následující rok. „Výsledky této studie jsou významným pokrokem, kterým končí éra diabetu druhého typu jako nevratného a progresivního onemocnění,” říká Roy Taylor, profesor z Univerzity v New Castlu a jeden z vedoucích studie DiRECT, a dodává: „Nyní chápeme biologickou podstatu tohoto reverzibilního stavu. A je potřeba mít na paměti, že cukrovka se může vrátit se znovunabytím hmotnosti.” „Remise cukrovky druhého typu může pacientům změnit život,” pokračuje dr. Elizabeth Robertson, ředitelka britské organizace Diabetes UK věnující se podpoře diabetiků. „Studie DiRECT předkládá potenciální řešení a my bychom se měli spolu s kolegy vědci a NHS snažit, aby se její úžasné výsledky dostaly mezi lidi trpící cukrovkou co nejdříve,” dodává Elizabeth Robertson.

Zhruba u poloviny lidí došlo k remisi cukrovky v prvním roce
Studie DiRECT se účastnilo téměř 300 lidí. Polovina z nich dodržovala „tekutou dietu” na bázi denní konzumace polévek a koktejlů, jejichž energetická hodnota se pohybovala mezi 825 a 853 kilokaloriemi na den, dle zvolené příchuti. Pro srovnání – tito lidé byli dříve zvyklí sníst až 3000 kcal za den (doporučený denní energetický příjem pro zdravou dospělou ženu je 2000 kcal a muže 2500 kcal). Právě výrazné snížení kalorického příjmu spolu s úbytkem váhy je podle vědců hlavní příčinou převratných výsledků studie. Zhruba u poloviny lidí na tekuté stravě byla prokázána remise cukrovky druhého typu v prvním roce, další rok nato 53 lidí ze 68 zkoumaných mělo hladinu krevního cukru stále nižší než 6,5, která je považována za hraniční.

Lidé ve skupině, která již nevykazovala cukrovku, snížili svou váhu u každého jednotlivce v průměru o 10,4 kg. Lidé s relapsem cukrovky naopak ztratili na váze pouhých 3,7 kg. Vědci ale zároveň upozorňují, že neexistuje žádný ideální úbytek váhy, který by měl za následek zaručenou remisi cukrovky. Upozorňují, že jde o individuální množství uloženého útrobního tuku, který ovlivňuje tvorbu inzulinu, klíčového hormonu regulujícího hladinu cukru v krvi. Některým účastníkům studie například stačilo shodit 5 kg, aby u nich došlo k remisi cukrovky. A pokud je nabrali zpátky, vrátila se jim i cukrovka.

„Je zcela nepochybné, že redukce viscerálního tuku u diabetiků druhého typu pomocí speciální nízkoenergetické diety v modulu Cambridge Weight Plan zásadním způsobem ovlivňuje kompenzaci hladiny krevního cukru. Ve studii DiRECT bylo doloženo, že redukce tělesné hmotnosti vedla k takovému zlepšení, že vedle dietních opatření nebyla již nutná další perorální antidiabetika. Současně se stabilizovaly i další metabolické parametry a také hypertenze. Zásadním přínosem bylo, že tento efekt přetrvával dlouhodobě i po již ukončené úvodní intenzivní dietní intervenci. Klíčové však také bylo dlouhodobé udržení dosažené snížené tělesné hmotnosti,” reaguje na výsledky studie Prof. MUDr. Vladimír Teplan, obezitolog, nefrolog a odborný garant programu Cambridge Weight Plan pro Českou a Slovenskou republiku. „Vzhledem k narůstajícím počtům nemocných s diabetem druhého typu a obezitou ve Velké Británii a vysokých výdajům na léčbu těchto nemocných je nesmírně důležitý zájem představitelů Britského národního zdravotního systému (NHS) přenést tyto výsledky do široké klinické praxe, a tím významně ušetřit za nezbytnou zdravotní péči. Dle studie DROPLET z roku 2018 zde mohou sehrát velkou roli i praktičtí lékaři (GPs). A my můžeme doufat, že tyto jednoznačné výsledky budou i cestou pro český zdravotní systém a jeho pacienty,” dodává profesor Teplan.

„Epidemie” cukrovky dosahuje v Británii rekordních čísel – diabetem trpí skoro pět milionů lidí, z toho jeden z deseti je ve věku nad 40 let. 90 procent z tohoto počtu má diabetes druhého typu. Přestože rozvoj tohoto typu cukrovky ovlivňuje i genetika, onemocnění urychluje právě i obezita a nedostatek pohybu. Diabetes vede k dalším zdravotním obtížím, mimo jiné k mrtvici, selhání jater nebo diabetické retinopatii, což je závažné onemocnění oční sítnice. V České republice není situace o mnoho lepší. Počet diabetiků u nás atakuje hranici 900 tisíc a ročně přibývá zhruba 1500 nových případů.

 

Jak fungoval program Cambridge Weight Plan během britské studie?
V počáteční fázi změny životního stylu podle Cambridge Weight Plan byla veškerá strava nahrazena nutričně vyváženými produkty (polévky, koktejly, tyčinky) o celkové energetické hodnotě pohybující se kolem 850 kcal denně po dobu prvních 8 týdnů. Pak následovalo postupné zavádění běžné stravy do jídelníčku po dobu dalších 4 týdnů. Poté respondenti užívali jako doplněk k běžné stravě jeden produkt CWP denně po dobu 24 týdnů, aby si již sníženou hmotnost zvládli udržet. Klíčovou součástí programu byly individuální konzultace u certifikovaných výživových poradců, k nimž účastníci studie ze začátku docházeli každý týden. Tyto každotýdenní schůzky trvaly zhruba prvních 12 týdnů (3 měsíce), poté se s poradcem setkávali jednou měsíčně a dále v závislosti na individuální potřebě a plánu.

cukrovka dieta obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.