Ze slovenské sýrové pokladnice: oštiepok, parenica, korbáčik
FOTO: archiv autorky

Ze slovenské sýrové pokladnice: oštiepok, parenica, korbáčik

13. 3. 2019

Po brynze přicházejí na řadu další slovenské sýrové lahůdky. Při jejich nákupu je však potřeba si ověřit, zda se jedná o skutečně originální produkty. Jenom tak si opravdu pochutnáme.

Klenovecký sýr
Do slovenské sýrové pokladnice právem patří tradiční polotvrdý Klenovecký sýr. Vyrábí se jak v přírodní verzi, tak i zauzený ze syrového ovčího, kravského, nebo obojího mléka s přidáním mléčných kultur. Pravost sýru potvrzuje vtlačená mozaika s vyobrazením kříže nebo čtyřlístku. Jméno Klenovecký získal sýr podle obce Klenovec v okrese Rimavská Sobota, na samém východě Slovenské republiky. Právě zdejší zdravá příroda, louky s pestrou rostlinnou škálou, na nichž se krávy a ovce pasou, dodávají mléku jedinečnou chuť a blahodárné účinky.

Slovenský oštiepok
Tato dodnes velmi oblíbená sýrová pochoutka se od nepaměti vyráběla v horských a podhorských oblastech středního Slovenska. Oštiepky pastýři ovcí vyráběli ve tvaru připomínajícím velké vejce, nebo je modelovali do tvaru šišky, které se poté udí na dubovém dřevě. Oba tvary zdobily originální ornamenty. Písemné prameny, které tvoří rodinné kroniky a záznamy starých výrobců brynzy dokládají, že oštiepky byly vyráběné na export už 18. století. Výtečně chutná grilovaný a s brusinkovým džemem.

Slovenská parenica
S 18. stoletím je spojena i výroba dalšího typického slovenského ovčího sýra. Je jím „parenica“, která má podobu kotoučovitého svitku tvořeného ze sýrových nití. Shodný tvar nacházíme na ozdobách starých Slovanů. Tvar se udržuje pomocí řetízku upleteného ze sýrových nití, nebo jen těmito nitěmi, kterými je sýr omotán. Vyrábí se v přírodní i zauzené podobě. Dané jsou i přesné rozměry. Průměr parenice se musí vejít do rozpětí čtyř až devíti centimetrů, na výšku pak pět až osm centimetrů a váha činí dvě stě až pět set gramů.

Korbáčik
Název tohoto sýra napovídá, že jde o zdrobnělinu slova korbáč, česky karabáč. Tím podobnost s nástrojem určeným k bití či pohánění naštěstí končí. Korbáčik je spleten se sýrových vláken, nejčastěji jej tvoří tři až čtyři nitě o síle tří až čtyř milimetrů. Na konci je převázaný sýrovou mašličkou. V poslední době se hojně prodávají i samostatné sýrové nitě. Přírodní i zauzené.

Žinčice
Osvěžující nápoj žinčice se získává ze syrovátky, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýra na salaši. Základem sladké žinčice je mléčná bílkovina albumín. Sladká syrovátka se zahřeje, tím dojde ke sražení bílkovin a spolu s mléčným tukem vytvoří na povrchu souvislou vrstvu, která se těsně před bodem varu odstraní. Vzniklý nápoj – žinčice – má osvěžující, mírně sladkou chuť s mandlovým nádechem. Pije se horká, nebo vychladlá. Nápoj je velmi bohatý na tělu prospěšný draslík a má řadu dalších skvělých vlastností. Žinčici je možné nechat zkvasit.

Zmíněné sýrové lahůdky patří mezi chráněná zeměpisná označení, která byla ve prospěch Slovenské republiky zaregistrovaná. Jde o Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenskou bryndzu, Slovenskou parenicu, Zázrivský korbáčik a Oravský korbáčik. Snad si na nich díky tomuto opatření budou moci pochutnávat i příští generace!

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

 

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%