Plesová sezóna
Ilustrační foto: ingimage.com

Plesová sezóna

19. 1. 2019

Jsou velkolepé a snobské, ale existují i skromné, venkovské a lidové. A i když netančíte, určitě znáte třeba ten nejpopulárnější, hasičský, který se každému z nás okamžitě propojí s kultovním filmem Miloše Formana Hoří, má panenko

Ale tradici má třeba i myslivecký nebo zahradnický, taky sportovní, lékařský, maškarní, anebo ten nejprestižnější, který každoročně vzbuzuje protikladné emoce a slouží pouze vyvoleným… Ples v Opeře.

Ano, plesová sezóna právě začala…

Upřímně řečeno, nechápu, proč právě tak náročné společenské akce, jako jsou plesy, připadají na období třeskutých mrazů. Copak o to, večerní róbu přikryjí kožichy – ale rozbředlý sníh na chodníku nutí dámy, aby na ples chodily potupně s igelitkou. V šatně do ní nacpou mokré kozačky, přezují se do zlatých střevíčků a můžou jít za Popelky… Ve vzduchu zajiskří napětí, noblesu dodá slavnostní předtančení, nesmí chybět bohatá tombola, opulentní raut, nablýskaná výzdoba, lesk a třpyt ve víru tance až do časného rána…

Teď mně napadá, jak vlastně byla ta naše Popelka s něžnou tvářičkou Libušky Šafránkové emancipovaná a sebejistá.  Rozlouskla oříšek, oblékla šaty a šla… Respektive cválala. Bez doprovodu. Dneska se na plesy chodí zásadně v páru, jít sólo by si nejspíš žádná dáma netroufla. Ani mladá, ani postarší. Když nemá jistotu prince na bílém koni jako Popelka, nebude přece riskovat.

A vůbec – chodí dnes ještě mladí na plesy? Možná zaměstnanci pořádající agentury, ti se pohybují většinou ve věkové kategorii do pětatřiceti a vstupenky dostanou zdarma…

Tančit, křepčit, hopsat, jásat, radovat se a veselit – to všechno jsou synonyma k slovesu plesat.  Tak to stojí v naučném slovníku. Ale plesá se dnes vůbec na plesech? Já si za boha nemůžu vzpomenout, kdy jsem v pravém slova smyslu plesala naposledy… Pracovně ano, ještě donedávna jsem moderovala tradiční Česko-rakouský ples v Brně. Ale jeho tradice skončila. Sponzorům se zkrátka už do plesání nechtělo.

A mám-li být upřímná, ani mě to nemrzí. Mám plesovou sezónu po celý rok. Tančím kolem plotny, hopsám s vnoučkem po schodech, křepčím, jak se mu zlíbí, a jásám nad každým jeho úsměvem. Pokud mám příležitost, raduji se a veselím opravdu ráda.

Věřte mi, že každý den se dá najít aspoň jeden důvod k radosti.

I když se občas stane, že ten důvod hledám hodně dlouho…

 

Hezké vztahy i bez plesů vám přeje

HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%