Aktivně po sedmero českých horách
Horské výzvy se můžete zúčastnit i vy

Aktivně po sedmero českých horách

9. 1. 2019
Zakladatelem společného běhání a chození v horském prostředí je Pavel Zitta, bývalý cyklista silničář a mistr republiky v časovce. Letošního závodu Horská výzva Rock Point se zúčastnilo na pět a půl tisíce lidí s rozdílnou fyzickou zdatností. Nechyběl ani závod pro pejskaře.

 

Rok 2019 bude pro Vás ve znamení 9.ročníku seriálového závodu Rock-Point Horská výzva. Můžete našim čtenářům představit, co všechno připravujete?
Série závodů Rock Point - Horská výzva prošla od svého 1.ročníku v roce 2011 poměrně velkou transformací z původně pouze ultimativního závodu o jedné "extrémní" distanci na cca 70 km určené pro opravdové sportovce a extrémisty až do dnešní podoby, kdy sice nejdelší trasu v jednotlivých závodech série stále zachováváme a je "královskou distancí" této série, postupem let jsme však seriál výrazně rozšířili také pro širokou veřejnost o další - kratší a o něco méně extrémní distance. V tomto trendu pokračujeme také pro rok 2019, kdy se nám daří na start akcí přilákat stále více rodin s dětmi, či seniorů, kteří vyznávají zdravý životní styl a pohyb v přírodě. Myslím, že mohu s jistotou říci, že série našich závodů je již komplexní akcí pro širokou veřejnost, čítající všechny věkové a výkonnostní kategorie sportovců i aktivně žijící široké veřejnosti a z tras jednotlivých závodů a programu akcí si vybere opravdu každý.

Největšími novinkami ročníku 2019 je především aktuální spuštění on-line registrace do většiny ze závodů ročníku 2019, či rozšíření série o jeden nový závod hned na úvod, který startuje již koncem dubna 2019 na Vysočině, ve všem známé Vysočina aréně. Celkově má tedy série 2019 již 7 závodů v různých pohořích ČR. Mezi další novinky patří také úprava bodování série, které nyní umožňuje v celkovém hodnocení jeden ze závodů série neabsolvovat a nepřijít tím o drahocenné body do celkového pořadí, či posunutí startu přidružené kategorie "Dogtrekking" tedy běhu a pochodu s pejsky, kteří budou nyní startovat o chvíli dříve, před zbytkem startovního pole, abychom tak předešli ve vypjaté startovní atmosféře k možnému střetu pejsků a dalších závodníků.

Na dalších novinkách neustále pracujeme, naší prioritou je stále vše zkvalitňovat a vylepšovat ve vztahu k závodníkům a jejich pohodlí, kteří tak mohou vyrazit na naše závody "na lehko" pouze s kvalitním pohodlným oblečením a lehčím batůžkem a my se o ně už dále kompletně postaráme jak v zázemí startu a cíle, kde je vždy možnost relaxovat, dát si něco dobrého k jídlu a pití, či na trase závodu, kde je vždy kvalitně zaznačená trasa umožňující startovat i bez gps, či mapy a zrovna tak se dá spolehnout na kvalitně zajištěné občerstvovací stanice, či případný svoz závodníků, kteří se rozhodnou nepokračovat dále zpět do zázemí startu a cíle.

Popište kategorie, které připravujete a kterou z nich doporučujete novým zájemcům z řad seniorů...
Závody série Rock Point - Horská výzva mají až na 1.a 7. bonusový závod vždy 4 trasy, resp. distance různých délek a obtížností. Tou nejdelší a nejextrémnější je ta s názvem "LONG", která měří vždy cca 60-70km a je určena těm nejvíce zdatným a zkušeným běžcům/horalům. Následuje střední distance s názvem "HALF" o délce cca 30-35km, která je určena již více sportovně, ale ne tak extrémně orientovaným běžcům jako LONG a dále také "SHORT", tedy nejkratší závodní distance o délce cca 10-15km. Tou úplně nejkratší distancí závodů Horské výzvy, je vždy o délce cca 4-7km nesoutěžní - charitativní pochod s názvem "Pochod s Mixitkou" (cerální tyčinkou). Právě distance SHORT, či Pochod s Mixitkou jsou také trasami, na kterých se nám objevuje stále více seniorů, kteří se ať už zlehka proběhnou, či projdou třeba i s nordicwalkingovými holemi, ve zdravém horském prostředí. Třeba právě v případě charitativního Pochodu s Mixitkou tím také dokonce ještě podpoří dobrou věc(polovinu ze startovného totiž vždy věnujeme rodičům jednoho z hendikepovaných dětí, kterému tak pomůžeme zafinancovat různé rehabilitace,či další ozdravné léčby, na které třeba nepřispívá pojišťovna a rodiče ji tak musejí hradit ze svého.

Co vše by měli vědět závodníci, kdy je nutné se zaregistrovat a jak vysoké je startovné?
Před startem v závodech série je určitě dobré podívat se na naše internetové stránky v odkazu www.horskavyzva.cz, kde se závodníci dozví jak veškeré informace k danému závodu i distanci v sekci "Propozice" tak si zde mohou prohlédnout a nastudovat také mapové podklady tras, délek a převýšení, či mají možnost rovnou se předregistrovat tzv.on-line právě formou internetu a ušetřit tak čas oproti registraci na místě v den startu i z důvodu zvýhodněné ceny startovného. Tím, že má každý závod série Rock Point - Horská výzva 4 trasy různých délek a obtížností, liší se poměrně výrazně také startovné do jednotlivých distancí. Rozhodující je také datum, kdy se zaregistrujete, kde platí, že čím dříve se přihlásíte skrze naše webové stránky - tím je startovné také levnější.

Obecně by se však dalo říci, že startovné začíná na symbolické "stokoruně" za start v charitativním Pochodu s Mixitkou z kterého jde 50,- Kč z každého startujícího vždy na podporu handicapovaného dítka, přes 500,- Kč pro trasu SHORT až po 1000,- Kč v poslední fázi registrace na místě v den startu u trasy LONG.  

Kolik účastníků měl seriál závodů 2018?
V roce 2018 se jeho šesti závodů zúčastnilo na téměř 5500 závodníků z celé ČR, ale také sousedních států jako je Polsko, Slovensko, či Německo. Účast v jednotlivých závodech se různí a je hodně vidět, které hory "táhnou" svou atraktivitou více a kde má běh, resp.chůze po horách větší tradici a základnu. Nejvíce startujících tak hostí každoročně Beskydský závod, který se koná na Horečkách u Frenštátu p.Radhoštěm a kde startovalo v letošním roce téměř 1200 závodníků, či třeba Jeseníky a Krkonoše, které platí také za vyhlášené svou atraktivitou a náročností.

O něco méně startujících pak mají například závody v Krušných horách, či na Šumavě, kde možná mylně spousta závodníků nestartuje ať už kvůli předsudkům z dřívějších dob, kdy byly tyto hory zdevastované kyselými dešti a kůrovcem, či menší atraktivity tras. Sám však mohu říci i z loňské pozice závodníka na trasách SHORT, že jak příroda, kterou se i v těchto závodech účastníci pohybují, či atraktivita tras, které jsme společně s mými kolegy v loňském roce zatraktivnili stojí také na 100% za postavení se na start ;) Za vyzdvihnutí ve vztahu právě k seniorům stojí určitě účast naší dosud nejstarší účastnice, paní Marie Dokládalové(viz foto v příloze), která ve věku 80-ti let za doprovodu svého syna startovala v roce 2018 hned na několika závodech trasy SHORT, které také úspěšně dokončila!  

Součástí Horské výzvy je i běh se psem. Která rasa běhá nejčastěji?
V běhu se psem, tzv.Dogtrekkingu nám startuje každoročně také stále více "pejskařů". Je někdy poměrně úsměvné pozorovat jak ty závody kolikrát pejsci prožívají pomalu více, než jejich páníčci a třeba po doběhu do cíle by klidně ještě běželi dál :) Na delších trasách typu HALF a LONG jsou vidět převážně husky, či ohaři, u kratších distancí SHORT a Pochodu s Mixitkou však vidím startovat pejsky všeho druhu od také sportovních ras až po jezevčíky, či dokonce tzv."gaučáky", typu Yorkshirských teriérů a Maltézáčků, které by jste čekali spíše v obýváku u krbu, než na Pradědu v Jeseníkách, či Obřím dole v Krkonoších.

 

Božena Hažová pro i60

 

 

 

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%