Bělohlávek po letech
řídil Českou filharmonii

Bělohlávek po letech
řídil Českou filharmonii

4. 10. 2012

Více než po dvaceti letech stanul za šéfdirigentským pultem České filharmonie (ČF) Jiří Bělohlávek. Koncert se v zcela zaplněné Dvořákově síni Rudolfina pořádal u příležitosti zahájení 117. sezony. Hostem večera byl světově uznávaný kanadský barytonista Gerald Finley.

Program ve znamení osudových setkání otevřela symfonická věta Vox clamantis od Petra Ebena, která v závěru končila národním chorálem Hospodine pomiluj ny. V kontrastu s ní následovala dramatická Beethovenova Symfonie č. 5 zvaná Osudová. Po přestávce přednesl Finley písně z Chlapcova kouzelného rohu od Gustava Mahlera. Večer symbolicky vyvrcholil Sinfoniettou Leoše Janáčka, jejíž světovou premiéru předvedla ČF v roce 1926 s legendárním šéfdirigentem Václavem Talichem.

Nový šéfdirigent chce naučit cizince milovat českou hudbu. „Mám jasnou představu o zvukovém a interpretačním ideálu, kterou jsem si vytvořil a nasbíral během čtyřiceti let praxe. V ansámblu chci podpořit a utvrdit tvůrčí přístup k hraní a hudbě vůbec,“ řekl šestašedesátiletý Bělohlávek.

Česká filharmonie prošla v uplynulých 20 letech několika krizemi, sám Bělohlávek odešel od orchestru po dvou letech v roce 1992, kdy si hráči tajně místo něj zvolili Gerda Albrechta. Orchestr vede již druhým rokem ředitel David Mareček, který zahájil reformu celé instituce.

Změny v orchestru a lepší platové ohodnocení, kterého se filharmonici dočkali letos v srpnu, byly podmínkami Bělohlávkova nástupu. Hráčům se zvýší pracovní zátěž, přibudou zkoušky a koncerty, Bělohlávek bude naopak vyžadovat dokonalou přípravu.

Před ČF působil Bělohlávek šest let u londýnského Symfonického orchestru BBC, jehož profesní a osobní kvality si pochvaluje. Příští rok nastoupí jako hlavní hostující dirigent k Rotterdamské filharmonii.

koncert vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.