Evropští důchodci a internet: nejschopnější jsou seveřané, nejméně ho používají Turci
Foto: pixabay.com

Evropští důchodci a internet: nejschopnější jsou seveřané, nejméně ho používají Turci

14. 10. 2018

Internet používá v České republice 43 procent lidí starších 55 let. Rozdíly mezi regiony ale existují. Dominuje Praha. Naopak nejhorší výsledek má Kraj Vysočina. A jak je to v zahraničí se dozvíte ve čtvrtém dílu seriálu webu i60.cz.

Nejvíce lidí starších 55 let, kteří používají internet jednou týdně nebo i častěji, bydlí v Praze. Celkem se jedná o 81 procent osob. Ve věku 16 až 54 let je on-line dokonce 98 procent lidí.

V kategorii starších 55 let je na síti 55 procent obyvatel hlavního města. „Starší Pražané jsou digitálně aktivnější než jejich vrstevníci z ostatních částí republiky. Oproti mladším obyvatelům metropole se liší v používání internetu relativně nejméně,“ potvrzuje Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti Českého statistického úřadu.

Mezi osobami v důchodovém a předdůchodovém věku je druhým nejaktivnějším regionem v používání internetu Karlovarský kraj. Naproti tomu v Kraji Vysočina činí rozdíl v používání internetu mezi mladší a starší věkovou skupinou téměř 60 procentních bodů. „Právě v tomto regionu je největší digitální propast mezi mladými a staršími obyvateli.

V generaci osob ve věku 16 až 54 let je na internetu 9 osob z 10. Ve starší věkové skupině se však připojují pouze 3 z 10,“ shrnuje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti Českého statistického úřadu.  

Jak je to v zahraničí
Čeští „předdůdhodci“ obstojí i ve srovnání se stejně starými vrstevníky z Evropské unie. Podobnou statistiku totiž zpracovával i Eurostat, Evropský statistický úřad, když zjišťoval, kolik lidí ve věku od 55 do 64 let použilo internet za poslední tři měsíce.
Nejčastěji lidé v této věkové kategorii používali internet v severských zemích, tedy v Dánsku, Švédsku, Norsku (během sledovaného tříměsíčního období nepoužili internet pouze čtyři procenta lidí). Úplně opačná situace je v Turecku (79 procent), následovalo Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Kypr (55 procent). V Česku nepoužilo internet 31 procent lidí. Na Slovensku je to 38 procent, což je v obou případech více než evropský průměr. Ten totiž činil 30 procent lidí.  

internet senioři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%