Nadvláda hubených. Kdy skončí?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nadvláda hubených. Kdy skončí?

8. 10. 2018

Posměšky, podceňování se, deprese. Takové pocity mají čím dál častěji lidé s nadváhou či přímo obezitou. Žijeme v době kultu štíhlosti a diskriminace těch, kteří štíhlí nejsou. Právě tomuto tématu je věnován letošní Světový den obezity, který připadá na 11. října.

Jeho organizátoři letošní akci shrnují zajímavou větou: Dnešní společnost si potrpí na krásné věci a obaly a to bohužel i na obaly lidské. Snaží se poukázat na to, že současný marketingový, mediální a společenský tlak v mnoha lidech vyvolává zmatené pocity a ve snaze žít zdravě a být krásní a hubení si ve skutečnosti škodí. Už dávno se to netýká jen mladých děvčat. Tyto problémy mají i chlapci, muži, lidé středního i vysokého věku.

„Před lety jsme sledovali trendy štíhlosti až vychrtlosti a prodeje různých nesmyslných preparátů na hubnutí. Dnešní doba je rafinovanější. Přinesla různé výživové směry omezující pestrost jídelníčku a mimo kultu štíhlosti i kult nadměrného cvičení. Žena nyní má být nejen štíhlá, ale měla by mít i viditelný pekáček buchet na břiše. Co na tom, že tento trend sebou nese často i nefyziologicky nízké  množství tuku v těle,“ říká zakladatelka společnosti STOB Iva Málková, která pomáhá lidem hubnout a najít přirozený způsob stravování. Letos se v souvislosti s touto akcí čím dál více používá slovní spojení: diskriminace obézních.

Na jedné straně totiž obdivujeme dokonalá těla, ale ruku v ruce s tím přibývá případů, kdy lidé s nadváhou či obezitou jsou ze společnosti vylučováni.

„Moje obvodní lékařka šla do penze a na její místo nastoupila mladá hezká žena. Když jsem k ní přišla poprvé, viděla jsem, jak si mě prohlíží s lehkým opovržením. Pak mi zcela na rovinu řekla: No paní, kdybyste tolik nejedla, neměla byste ty zdravotní problémy,“ vypráví pětašedesátiletá Marcela.

S nadváhou se potýká celý život. Zkusila mnoho diet, různé druhy cvičení, ale nakonec se jí váha vždy po snížení zase zvýšila. Je typickou nešťastnou celoživotní bojovnicí se svým vzhledem a jakákoli zmínka na něj v ní vyvolává až hysterické reakce. „Já se v té ordinaci rozbrečela. Prostě mi ruply nervy. Viděla jsem tu krasavici vysportovanou sebevědomou a promítl se mi celý můj život, po který se pomalu bojím sníst rohlík, abych nepřibrala. Ta mladá doktorka mě má od té doby zaškatulkovánu jako hysterku,“ dodává.

„Lidé mající kilogramy navíc svá těla často sami nenávidí a trápí se. K tomu jsou navíc ostatními často odsuzováni a nesmyslně kritizováni pro slabou vůli, lenost, neschopnost ovládat se v jídle a jsou zdrojem různých posměšků a urážek,“ říká Iva Málková.

Organizátoři letošního světového dne obezity se proto rozhodli útočit na média, která podle nich přispívají k prohlubování diskriminace obézních. Snaží se je vyzvat, aby zobrazovala normální lidi, ne jen vychrtlé dívky, aby obezitu zobrazovala spravedlivým a informativním způsobem. „Všimněme si, že obézní lidé jsou prezentováni především jako ňoumové, kteří působí směšně nebo odpudivě,“ uvádí Iva Málková.

Zkrátka, tentokrát mají na akcích ke Světovému dni obezity lidé možnost podívat se na tento problém trochu jinak, než bývá obvyklé. Lidi trpící nadváhou neodsuzovat, ale snažit se jim pomoci. A dodat sami sobě nebo poněkud nadměrnějším lidem ve svém okolí naději, že se s tímto problémem dá něco dělat. Neznamená to, že obezita je něco, co je normální. Ale není to nic, kvůli čemu by člověk neměl vycházet z domova, trápit se, natož se nechat někým urážet. Protože taková pichlavá poznámka na téma vzhled a kila navíc dovedou pořádně potrápit, ať je cílena na ženy či muže, na lidi dvacetileté nebo sedmdesátileté.

 

dieta obezita
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.